hobby, pasiune, curiozitate, lucruri făcute pe îndelete, aduse în casa mea cu mult drag

Aici îmi voi prezenta "faptele mele de vitejie" realizate manual, limitate doar la uleiuri si unturi vegetale, ceară de albine, miere de albine, vitamine A,E, spirulină, cafea si argilă pulbere, sare de baie din Marea Moartă, plante medicinale ce dau nota finală fiecărui săpun în parte iar adaosul de ulei esenţial conferă un efect de aromaterapie.
Mai mult decat un simplu săpun!

Si nu numai ...

PRIETENII MEI

miercuri, 17 martie 2010

PASTĂ DE DINTI


Azi mi-am preparat pastă de dinti şi îmi place!
O aveam demult pe listă , musai trebuie încercată!
Reţeta se prezintă în felul următor:
3 linguriţe de bicarbonat, 3 de glicerină vegetală, 1 linguriţă de ulei organic de nuci de macadamia, 1 linguriţă de sare de mare rîşnita fin, 1 linguriţă praf de argilă, 2 picături de ulei esential de tea tree, 4 picaturi de ulei esenţial de lămîie, 6 picături de ulei esenţial de mentă.
Cantitatea rezultată a fost de aproape 80 ml.

16 comentarii:

  1. Pot să folosesc ulei de nucă presat la rece în locul celui de macadamia? Ulei esenţial de mentă de unde ai luat? Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. da, tot nuca este!
    in principiu uleiul din nuca de macadamia este foarte usor, nu este gras, si nu lasa senzatia de grasime in gura!
    am facut si cu ulei de in dar nu mi -a placut!
    de fapt, uleiul de nuca este foarte bun pentru cavitatea bucala, se recomanda spalaturi cu ulei dimineata pe nemincate - cine poate, eu nu am reusit acest lucru.
    clara

    RăspundețiȘtergere
  3. aaa, am uitat : uleiul esential de menta il cumpar ori de pe net de la sonenntor-bio, ori de la fares de la magazinele naturiste. trebuie sa fie maxim 9 lei, am gasit si la DM.
    clara

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulţumesc mult! O seară plăcută! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu folosesc o pasta de dinti facuta in casa cam din aceleasi ingrediente, insa am citit de curand ca glicerina impiedica remineralizarea dintilor iar bicarbonatul este abraziv (asta mi-a spus-o dentistul si ca trebuie folosit doar o data pe luna). Tu ce stii? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. de glicerina nu stiam!
    merci, chiar o sa citesc m-ai facut curioasa!
    de bicarbonat asa este, la mine s-a dizolvat este o pasta fina, fina,
    sarea este f buna, de ea stiam ca distuge smaltul dintilor odata frecati cu sare , dar si de bicarbonatul pus direct pe dinti este usor abraziv...
    chiar am mai citit de alta reteta :ulei esential delamiie,glicerina,apa minerala,extract de aloe, se obtine o pasta omogena cu care se perie dintii... sau simpla infuzie de menta cu glicerina....
    ce sa mai zic?
    totul ramane sa ne documentam, pentru a alege ce i mai bun pentru corpul nostru...
    clara!

    RăspundețiȘtergere
  7. mi-am propus sa fac si yo ceva ...dar cand ma uit p'aicea ce ingrediente imi rebe, ma ia cu....:) De unde sa le iau?
    Sunt unele de care nu am auzit. !!!

    Si inca ceva: m-am uitat la nu mai stiu ce, oricum tot un ulei de asta, si mi s-a parut scump tare!!!!!!! Ti-e cum iti convine sa cumperi? Cummperi mai mul si ai o perioada indelungata sau cum procedezi?

    RăspundețiȘtergere
  8. iulia, e foarte simplu!
    trebuie sa te incurajez, tot ce cumperi mai scump il folosesti in altceva, ma intrebi!, da , dai un ban dar sa nu iti para rau... faci diverse..
    tot ce cumpar sunt ori de pe net ori din plafar
    da, uleiurile sunt foarte scumpe, dar isi merita banii!
    eu cumpar maxim 100 ml, cu termen de expirare cat mai indepartat!, ce ramine neutilizat il pun la sapun, la final pentru efectul de hidratare!
    cu bine, clara!

    RăspundețiȘtergere
  9. acum vad ca m-am repetat, scuze!
    adica nimic nu se arunca, totul se transforma!

    RăspundețiȘtergere
  10. uau, ce site minunat... am incercat sa fac si eu pasta de dinti din argila, cimbrisor, menta si musetel planta, date prin risnita dar a rezultat doar un praf cu care nu reuseam sa obtin senzatia de pasta de dinti. o sa combin cu macadamia si glicerina si citeva picaturi de ulei esential de lamiie si sa vedem ce iese :) cu bicarbonatul si sarea... le am, sare chiar foarte buna, dar citeam mai sus ca n-ar fi indicate... pina ma documentez nu le voi folosi. numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  11. multam frumos, nora!
    imi pare bine ca iei in calcul o alternativa mai naturala! este foarte bine din ce spui tu, iar cu bicarbonatul si sarea da, trebuie mai rar folosite ca distruge smaltul!
    te mai astept cu intrebari, un sfarsit de saptamana placut! cu bine.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna. Imi place mult blogul tau si iti admir experientele homemade. As vrea sa te inteb care este termenul de garantie( aproximativ) al acestei paste de dinti. Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  13. buna ani!
    tine destul de mult timp datorita ingredientelor continute ,uleiul esential, argila, glicerina, . ideal ar fi sa fie tinuta intr-un ambalaj ermetic, iar periuta sa nu atinga de pasta din recipient. mult spor si numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  14. Bună dimineața, dragă Clara!
    Cred că m-am îndrăgostit. La propriu, de blogul tău, pentru că aseară am adormit cu gândul la el, după ce mi-am copiat niște " rețete" pe care vreau musai să le încerc. Dar nu toate odată, și mai trebuie să aștept un pic până vine salariul, săptămâna viitoare. Domnul meu a reușit să se obișnuiască, cât de cât, cu mirosul de ulei, și altele de prin casă, și îmi tot spune că niciun dulap întreg nu mi-ar ajunge pentru toate ...ale mele. E ironic, totuși, pentru că invențiile mele pentru durerile lui de gambe și de spate îi fac foarte bine. Poate data viitoare o să îi pun ceva mai mult ardei iute, că poate nu o să mai râdă de mine.
    Am făcut și eu o pastă de dinți din glicerină vegetală, sare de mare și bicarbonat. Fără mentă, că iau ceva homeopate și menta e nerecomandată. Are un gust........ciudat, dar merge. Uitându-mă peste comentariile fetelor, mi-am dat seama că va trebui să o schimb, căci și așa am niște dinți păcătoși, foarte sensibili la orice, dar mai ales la fierbinte, și sarea și bicarbonatul nu o sa îi prea ajute. Am vazut că una dintre fete a postat o rețetă cu argilă și încă ceva pe acolo.
    Dar cum tu ești experta în rețete și experimenturi, o să te rog pe tine să găsești una bună și pentru dinți sensibili.
    App, cum Dumnezeu ai vreme să le faci și pe astea? Cu trei băieți........de fapt, cu soțul, cred că ar fi 4, nu?
    Îți mulțumesc.
    P.S. Site-ul cu Elemental este furnizorul tău de rețete și ingrediente?
    O duminică excelentă.

    RăspundețiȘtergere
  15. buna dimineata din nou, cristina!
    uite ca imi face placere sa citesc ca se mai indragosteste cineva de " mine". si eu fac la fel ca tine, cand vine salariul programez din banuti si o parte de produse - adica materie prima.
    ce spui tu de sotul tau... cartea asta eu am scris-o i! identic pana si discutiile in acesta directie. eu am mari probleme cu dantura, sunt anual la medic, acum folosesc pasta parodontax din plante doar dimineata, iar dupa amiaza si seara folosesc ulei de oregano. nu mai utilizez de mult bicarbonatul nu este bun pentru smalt. Argila este fff buna amn utilizat -o mult timp in combinatie cu putina glicerina si oregano.

    da, cei de la elememntal ma aprovizioneaza, iar cu timpul si copiii... ( am 2 baieti + 1 barbat = 3 barbati in casa )

    sti, cristina , de ex. mi-am propus in acest sfarsit de saptamana sa fac o crema antifungica, nu mi-a mai ajuns timpul, eram franta sambata seara de munca... duminica nu mi propun sa fac mare lucru pt ca respect ziua de duminica. dar daca fac, fac din placere , cu mult drag , cu o dorinta si o curiozitate de nu mi da pace, poate acesta este secretul!
    numai bine si o saptamana excelenta!

    RăspundețiȘtergere