hobby, pasiune, curiozitate, lucruri făcute pe îndelete, aduse în casa mea cu mult drag
Aici îmi voi prezenta "faptele mele de vitejie" realizate manual, limitate doar la uleiuri si unturi vegetale, ceară de albine, miere de albine, vitamine A,E, spirulină, cafea si argilă pulbere, sare de baie din Marea Moartă, plante medicinale ce dau nota finală fiecărui săpun în parte iar adaosul de ulei esenţial conferă un efect de aromaterapie.
Mai mult decat un simplu săpun!
Si nu numai ...
Mai mult decat un simplu săpun!
Si nu numai ...
PRIETENII MEI
marți, 23 martie 2010
DETERGENT DE RUFE - nucile care spală
De ceva vreme, am comandat dintr-un catalog de produse naturale ( nu BIO ! ) nuci care spală.
Să le fac o mică descriere, după aproape 5 luni de folosire.
Sunt nuci indiene, de origine vegetală, este o specie de copac din India care dă aceste fructe minunate şi prietenoase cu pielea cu mediul înconjurător fiind biodegradabile în întregime.
Ele se folosesc de mai bine de 100 de ani, pentru spălatul rufelor, a podoabei capilare, la curătenie. Au culoare maronie si inveliş lucios, am stors puţin intre degete coaja şi a ieşit un gel miraculos numit saponină iar in contact cu apa caldă face clăbuci.
Am folosit pină acum numai la spalatul rufelor, astfel: pun 4 nuci intr-un saculeţ din pînză şi fixez apa la o temperatura de peste 45 grade. Utilizez săculetul de maxim 4 ori în funcţie de cat sunt de murdare hainele. Pe săculeţ torn cateva picături de ulei esenţial pentru un miros mai aparte al rufelor.
Am facut şi un calcul de buget: cu 30 lei am luat un pachet de 500 de grame adica 15 grame per sac şi utilizat de 4 ori....
Rezultatul?
La voi cum este? La mine este aşa! SUNT FOARTE ÎNCANTATĂ!
Îmi ajung pentru 130 de spălări, adică o jumătate de an.
Sunt fara efecte adverse, blande cu ţesăturile au grijă de culori, ţin loc şi de balsam, ideale pentru o piele alergenă mai ales cea a bebeluşilor.
Să nu mai spun cat de economicoase raman!
O mică bulină gri!
Pentru ţesăturile albe, adaug o linguriţă de bicarbonat de sodiu în tăviţa maşinii pentru că am observat mici dîre de culoare maronie. Poate nu îmi clăteşte bine maşina, poate bag multe haine odată, poate fi şi apa mai dură in zonă... pot fi mai multe cauze dar nedepistate... cum scopul scuză mijloacele, bicarbonatul este prezent în dulapul meu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Buna Clara
RăspundețiȘtergereIti multumesc de vizita si iti doresc mult succes la concurs. In legatura cu spalarea rufelor albe: contactul apei calde cu nucile duce la formarea unui "ceai" care in timp poate da o usoara nuanta galbena rufelor, in afara de bicarbonat de sodiu poti folosi un inalbitor pe baza de oxigen ( pecarbonat de sodiu sau natrium percarbonat).Spre deosebire de clor nu sunt toxice.In curand vei gasi si in magazinul nostru acest gen de produse. In afara de utilizarea ca detergent de rufe, poti folosi nucile si ca detergent de vase, sampon, solutie pentru a curata gresia, parchetul sau orice alta suprafata din casa. Daca ai nevoie de mai multe informatii trimite-mi un mail sau intra la noi pe blog. Seara frumoasa!
multumesc frumos pentru indrumari, Simona!
RăspundețiȘtergereastept atunci acest inalbitor pe baza de oxigen.
imi fac cat de curand timp sa citesc despre nuci, pe blogul tau, la prima vedere pare destul de bine aprovizionat in detalii!
o duminica placuta!
si eu folosesc caci micitul meu are dermatita atopica. Dar nule-am refolosit chiar atat de des . Hainele noastre sunt mai murdare ce-i drept
RăspundețiȘtergeresalve!
RăspundețiȘtergeresa iti traiasca printul!
imi pare rau cu dermatita asta , atitia copii am auzit ca se confrunta cu ea!!!
spune-mi, te rog frumos daca se vede o ameliorare la pielea micutului, sunt curioasa!
eu, la amindoi baietii, la nastere prima luna, le-am spalat hainutele cu sapun de casa!
clara!
Şi eu folosesc nuci de săpun de câteva luni. Îmi place mult blogul tău, tocmai l-am descoperit.
RăspundețiȘtergerebuna!
RăspundețiȘtergerechiar ieri am spalat 4 masini de haine, ale celor mici, am stat la casa si le-au murdarit in adevaratul sens al cuvantului -cum vineri a fost sarbatoare, sambata am purces la spalat: nuci 5 buc, bicarbonat, otet cu ulei esential - mai nou pun de roinita, asa am primit indicatii de la coopii;
chiar spuneam aseara sotului meu ca sunt atit de incantata de ele!
am o nelamurire si va rog sa ma luminati..nucile se scot la clatire..sau raman in masina pana se termina tot programul?
RăspundețiȘtergerebuna anonim!
RăspundețiȘtergerenucile se scot din masina la sfarsitul ciclului de spalare, cand masina a terminat tot programul, se scot din saculet se lasa putin la zvantat ( astfel se pregatesc pt a doua spalare)
numai bine!
AJUTOOOOR!
RăspundețiȘtergereBună dimineaţa dragă Clara!
Îmi vin nucile astăzi, vreau săptămâna asta să fac gelul de vase dar nu ştiu de unde să iau apa distilată. Oare de la magazinele de piese auto? :) Că la farmacii nu au aşa ceva.
Mulţumesc.
Cristina
buna cristina!
RăspundețiȘtergeredraga de tine..., ce ma bucura faptul ca iti doresti sa faci si uite ca tu, chiar faci!! este mare lucru! o sa vezi ce drag prinzi- tot ce iese din mainile tale este cel mai bun lucru facut - esti cineva!!!
da, apa distilata si eu o cumpar tot din magazinele de specialitate - auto. L a farmacie este de 3 ori mai scumpa!! numai bine si bafta intru-totul.
Supeeer!
RăspundețiȘtergereÎţi foarte mulţumesc.
Au venit nucile. Cei de la ecoera mi-au trimis şi o mostră de percarbonat. Ai folosit aşa ceva? Că am văzut discuţia ta cu simona.
Diseară încerc să bag o maşină. Şi poate, dacă am timp, încerc să fac şi gelul de vase. Dar am o nelămurire. Tu în reţeta ta ai pus ulei. De ce?
Mulţumesc.
Cristina
A, şi da, îmi e tare drag de ele!
RăspundețiȘtergereNu mă aştepatm să îmi şi placă ceea ce fac.
App, aseară am făcut şi eu parfumul tău solid. Dar pe pielea mea nu miroase aşa puternic pe cât spui tu. Şi crede-mă că am folosit aceleaşi uleiuri, ingrediente şi cantităţi ca şi tine.
Doar soaţa m-a întrebat aseară ce am după urechi. Fără să simtă şi mirosul. :)
O zi excelentă.
Cristina
cristina, am folosit si mai folosesc inca (dar nu mereu) bicarbonat de sodiu , albeste si pe deasupra tine loc de anticalcar, pentru ca dedurizeaza - sa spun asa apa din masina de spalat. de aceea este foarte bun.
RăspundețiȘtergerein gelul de vase pun ulei pentru ca este mai emolient, aluncea mai usor, daca fac doar pentru masina de vase - da, nu mai pun ulei!!
inca o data cristina:
RăspundețiȘtergerepoate nu ai asteptat sa se raceasca ceara, conteaza mult atunci cand pui picaturile de uleio, si mai conteaza ce ulei esential folosesti, mie mi-a placut enorm parfumul acela, de fapt combinatia uleiurilor. . sti ma gandeam totusi de ce? mai conteaza si PH pielii tale, sti cat modifica si mirosul... mie mi s-a potrivit si mi-a placut.
hai nu te descuraja.. mai prepara- l odata si pune atunci ceva mai mult... rau nu cred ca ti face uleiul esential , daca zici ca ai mai folosit direct pe piele!
sa ne citim cu bine!
o zi frumoasa!
Oki doki,
RăspundețiȘtergeresărut mâna de răspunsuri. Ceara nu am lăsat-o prea mult să se răcească, adică nu de tot, ca să pot amesteca uleiul de migdale. Uleiurile esenţiale - doar esenţiale - le-am pus după ce s-a răcit mai bine uleiul de migdale cu ceara, cu amestecare după fiecare. Se simte cel mai tare ienupărul şi busuiocul. O fi şi PH meu, cine ştie...?
Deci cu gelul de vase, fără ulei. Sau poate un sfert din cantitatea mea.
Iar cu spălatul la maşină, bicarbonat şi nu percarbonatul recomandat mai sus de Simona.
După masă plăcută.
P. S. Hai că te-am înnebunit de cap pe ziua de azi. Dar sunt foarte entuziasmată de noile mele experienţe, şi nu mă poate înţelege decât cineva care simte ca mine.
Pup u
Dragă Clara!
RăspundețiȘtergereAm o mare nelămurire. Nucile tale sunt pline sau sunt doar cojile? Că la mine sunt doar cojile, uscate.
buna cristina, nu ele sunt doar cojile, dar nu sunt uscate daca stringi de coaja in degete , iese un lichid- gel maroniu. Se tin ambalate in punga, iar saculetul pe care l pui tu in masina de spalat se poate folosi de max 4 ori.
RăspundețiȘtergerenumai bine!
Bună dimineaţa Clara dragă!
RăspundețiȘtergereIar am fost absentă de pe blogul tău. Dar am fost aşa ocupată.....cu experimenturile - aseară mi-am dat pe la nas cu toate uleiurile esenţiale pe care le am prin casă - cred că vreo 35 - ca să văd din ce să îmi fac un parfumel. Tot aseară am făcut............şerveţele umede. După reţeta celor de la elemental, normal. Am încercat varianta sensitive, care, după un moment de nelinişte interioară, l-au impresionat chiar şi pe soaţa mea, care nu e sensibilos la domeniul ăsta, chiar dacă plânge la Titanic de fiecare dată - doar de 5 ori până acum.
De fapt, de asta intrasem pe blog, să mă laud că am început să mai fac şi eu câte ceva natural. De nuci să ştii că sunt tare mulţumită cum spală rufele.
La gelul de vase însă, cred că voi scoate uleiul cu totul şi voi dubla cantitatea de nuci. Paharele mi le spală grozav, dar cu grăsimea nu se împacă mai deloc.
Cam aşa.
O primăvară frumoasă şi liniştită să ai!
Cristina
Buna Cristina! Te invidiez pt numarul de uleiuri pe care le ai. Servetele nu am facut, dar le voi avea in vedere. Detergentul, mie mi-a placut, ce sa zic? Multumesc pentru urari, si tie iti doresc la fel, numai bine si multa bafta in toate!
RăspundețiȘtergere