hobby, pasiune, curiozitate, lucruri făcute pe îndelete, aduse în casa mea cu mult drag

Aici îmi voi prezenta "faptele mele de vitejie" realizate manual, limitate doar la uleiuri si unturi vegetale, ceară de albine, miere de albine, vitamine A,E, spirulină, cafea si argilă pulbere, sare de baie din Marea Moartă, plante medicinale ce dau nota finală fiecărui săpun în parte iar adaosul de ulei esenţial conferă un efect de aromaterapie.
Mai mult decat un simplu săpun!

Si nu numai ...

PRIETENII MEI

joi, 25 martie 2010

SALINA OCNELE MARI






Salina Ocnele Mari se află la 8 km distanţă de oraşul Rm. Valcea. Se poate ajunge acolo cu autobuzul ori cu maşina proprie dar pană in salină efectiv sunt microbuze speciale pentru transportul turiştilor. Ziua de vizită costă 10 lei pentru adulţi iar pentru copii este gratis, programul afisat este de la ora 10 pina la 18, de marti pina duminica, luni este inchis.
Salina m-a încantat foarte mult, peste asteptari tinand cont ca sunt la inceput de drum. În salină sunt o mulţime de locuri de joacă pentru copii unde pot petrece clipe de neuitat, intr-un microclimat benefic pentru organism, nenumărate leagăne, teren de fotbal, mese pentru tenis, lacas de cult"Biserica ortodoxa cu hramul Sf. Varvara si Sf. Gheorghe", un fel de cinematograf, sală de mese unde poţi să îţi organizezi chiar propria zi de naştere. Există două locuri unde îţi poţi cumpăra cate ceva de ronţăit ori bauturi racoritoare, fast food şi magazin pentru suveniruri.
La ieşire, pe stanga este o expozitie de fotografie foarte bine realizată- (dar din păcate, sotul meu spunea că nu-i pusă în valoare, datorită lipsei de lumină naturală)
Cand am fost eu, cred că era o temperatură de 15 maxim 17 grade, recomandabil ar fi să mergi primăvara ori toamna pentru a nu exista diferenţe mari de temperatură între mediul de afară şi mediul din salină.
In salină poţi sta fără geacă şi căciulă lejer, ai mei copii s-au alergat, s-au jucat şi a fost ok.
Nu ştiu dacă am reuşit să fac o prezentare completa, voi pune şi nişte poze şi adresa oficială a salinii, oricum este o plimbare plăcută şi destinsă pentru noi părinţii dar şi pentru copii.
Saline mai sunt în ţara noastră la Tg.Ocna, Prahova, Praid.
www.salinaocnelemari.ro/
Si ca sa inchei, prima poza este cu sarea ... de pamant... sa o denumesc asa; este luata din salina si este foarte diferita fata de cea de mare.

UPDATE !!

1.S-A SCHIMBAT PROGRAMUL!
ESTE SI LUNI, PROGRAM NORMAL DE INTRARE IN SALINA INCEPAND CU 3 MAI 2010!!

2. ESTE RETEA FOARTE BUNA DE INTERNET!

marți, 23 martie 2010

SALAM DE CASA DIN CURCAN - mai bine spus drob


Sunt împăcată ca ai mei copilaşi mănîncă "salam de casă" - vorba mamei soţului meu: nu mai pronunti cuvantul drob!
Ii spun aşa pentru că la masă îi motivează pînă şi denumirea bunătăţii. Păi acestă compoziţie din carne de curcan nu îi este pe placul auditiv al băiatului cel mare şi instantaneu papilele lui gustative devin resetate şi nu mai mănîncă.
Idei de conusm:
- cu murături alaturi
- taiate felii ca la chec si pus între două felii de pîine cu kechup şi încălzit puţin
O parte o pun la congelat şi o scot cand îmi este lumea mai dragă: nu am pe moment mancare ori musafiri pe neaşteptate...

Si acum aduc mii de mulţumiri pentru aceasta idee mamei soţului meu...
(adica soacrei mele care nu îi pot spune soacră, mi se pare un cuvant acru, amar rau de tot si nu se cuvine să îi zic aşa! Dar cum?
Eu am rămas la MAMA SOTULUI MEU, ESTE O PERSOANA DEOSEBITA !
Cand ma gandesc ca am doi baieti...

FORME DIVERSE DIN SAPUN - incantarea picilor


Imi sunt atat de dragi şi minunate ca ingrediente.. (chiar mă laud!)
Copiii mei, cand e vorba de baie, îmi cer de fiecare dată o altă formă de săpun şi intotdeauna nu ies din cadă pană nu consumă la maxim săpunul.
Nu profită ei de calităţile săpunului dar eu mai plec din baie cu siguranţa că îşi fac de lucru.
Ingredientele sunt cele scrise la fiecare postare privitoare la săpun, am mers pe ideea de a face cate o forma deosebită de fiecare dată, spre încatarea lor.

DETERGENT DE RUFE - nucile care spală


De ceva vreme, am comandat dintr-un catalog de produse naturale ( nu BIO ! ) nuci care spală.
Să le fac o mică descriere, după aproape 5 luni de folosire.
Sunt nuci indiene, de origine vegetală, este o specie de copac din India care dă aceste fructe minunate şi prietenoase cu pielea cu mediul înconjurător fiind biodegradabile în întregime.
Ele se folosesc de mai bine de 100 de ani, pentru spălatul rufelor, a podoabei capilare, la curătenie. Au culoare maronie si inveliş lucios, am stors puţin intre degete coaja şi a ieşit un gel miraculos numit saponină iar in contact cu apa caldă face clăbuci.
Am folosit pină acum numai la spalatul rufelor, astfel: pun 4 nuci intr-un saculeţ din pînză şi fixez apa la o temperatura de peste 45 grade. Utilizez săculetul de maxim 4 ori în funcţie de cat sunt de murdare hainele. Pe săculeţ torn cateva picături de ulei esenţial pentru un miros mai aparte al rufelor.
Am facut şi un calcul de buget: cu 30 lei am luat un pachet de 500 de grame adica 15 grame per sac şi utilizat de 4 ori....
Rezultatul?
La voi cum este? La mine este aşa! SUNT FOARTE ÎNCANTATĂ!
Îmi ajung pentru 130 de spălări, adică o jumătate de an.
Sunt fara efecte adverse, blande cu ţesăturile au grijă de culori, ţin loc şi de balsam, ideale pentru o piele alergenă mai ales cea a bebeluşilor.
Să nu mai spun cat de economicoase raman!

O mică bulină gri!
Pentru ţesăturile albe, adaug o linguriţă de bicarbonat de sodiu în tăviţa maşinii pentru că am observat mici dîre de culoare maronie. Poate nu îmi clăteşte bine maşina, poate bag multe haine odată, poate fi şi apa mai dură in zonă... pot fi mai multe cauze dar nedepistate... cum scopul scuză mijloacele, bicarbonatul este prezent în dulapul meu.

joi, 18 martie 2010

SARE DE BAIE DIN MAREA MOARTĂ - relaxarea porneşte începand cu pilelea !

pe scurt o mică introducere:

De mii de ani oamenii au extras din adîncurile celei mai sărate ape din lume, Marea Moartă, sare de baie naturală îmbogăţită cu minerale şi microelemente. Încă din antichitate a fost recunoscută acţiunea binefacătoare a băii în apa sărată. Sarea este un produs natural foarte bună pentru îmbăieri şi cu multiple proprietăţi. Dezvoltă un echilibru natural între substanţele minerale şi microelementele precum calciul, magneziul şi fierul. Pielea este stimulată si astfel va putea, datorită porilor să păstreze echilibrul mineralelor din corp.

Eu folosesc sarea astfel:
- în cada de baie pun 500 gr. în apa caldă şi las ca mineralele şi microelementele să acţioneze intens asupra pielii, preţ de 20 minute.
sau
- tot pentru îmbăiere folosesc un preparat din: 200 gr de sare, un pumn de plante macinate fin - galbenele, mentă, sunătoare, muşeţel ori numai una singură - ulei esenţial la alegere cateva picături.
sau
- scrub de baie

miercuri, 17 martie 2010

PASTĂ DE DINTI


Azi mi-am preparat pastă de dinti şi îmi place!
O aveam demult pe listă , musai trebuie încercată!
Reţeta se prezintă în felul următor:
3 linguriţe de bicarbonat, 3 de glicerină vegetală, 1 linguriţă de ulei organic de nuci de macadamia, 1 linguriţă de sare de mare rîşnita fin, 1 linguriţă praf de argilă, 2 picături de ulei esential de tea tree, 4 picaturi de ulei esenţial de lămîie, 6 picături de ulei esenţial de mentă.
Cantitatea rezultată a fost de aproape 80 ml.

SCRUB DE BAIE

Un scrub de baie care imi reînvie toate simţurile!
Se amestecă intr-un vas ceramic sare de mare din Marea Moartă cu ulei extravirgin de măsline, ulei esenţial de mentă şi frunze de mentă uscate dar rîşnite fin. Uleiul trebuie să depăşească cantitatea de sare. Din acest amestec se dă pe corp sub duş, are efect de hidratare şi detoxificare. Este ceva de vis !
Reţeta este luată de la o persoană foarte dragă mie, Yasmina.
Eu, mi-am preparat de multe ori, am şi dăruit cu ocazia sărbătorilor. Pentru mine am inlocuit uleiul de măsline cu cel de orez sau uleiul din arahide presate la rece şi pot spune că pe placul meu rămîne cel de orez. Hidratează foarte bine pielea, după baie nu mai este nevoie de cremă.
Merită incercată!

CHEC CU SFECLĂ ŞI CIOCOLATĂ




Aţi citit titlul şi nu vă vine a crede...
Este o bunătate culinară, un extraordinar desert pentru musafiri simandicoşi, dar nu numai.... Eu îl fac deseori, sa i răsfăţ pe ai mei!
Pun linkul, să vă convingeţi!

http://floridecires7.blogspot.com/2008/11/chec-cu-sfecla-rosie-si-ciocolata.html

marți, 16 martie 2010

COZONAC ...... LA MAŞINA DE PÂINE




Dacă tot sunt la acest capitol despre maşina de pâine, mi-am zis sa arăt şi cozonacul meu făcut de Crăciun.
Nu îmi atribui reuşita pentru că maşina a fost regina, eu am fost cu ingredientele - maşina cu frământatul. Reţeta este luată de pe un site, pe care nu mi-l mai aduc aminte acum, dar voi reveni cu siguranţă să-l postez, aşa este frumos!

Gata, http://gourmandine.ro/produse-din-paine/treccia-russa-cozonaci-cu-nuca-si-stafide/

PÂINE ..... LA MASINA DE PÂINE


Aşa arată pâinea mea făcută în casă!
De o bună perioadă de vreme, prepar la maşina de pâine. Reţeta este cea a maşinii, dar pe parcurs am mai îmbunataţit-o prin adăugarea de combinaţii de seminţe, cartofi fierţi, frunse din pătrunjel ori ţelină uscate... pâna la urma, imaginaţia nu are limite. Făina este neagră, maciniş integral ori făină din secară şi câteodatâ albă.
Imi iese o pâine moale, pufoasă, cu gustul acela adevărat de pâine fară aditivii pe care îi regasim în pîinea din comerţ.
Nu mai spun de miros....!
Băieţelul meu cel mare îmi spune deseori că este pâine adevarată şi îl cred, simţul său gustativ şi inocenta din ochii lui nu fac parte din capitolul complezenţe!

joi, 11 martie 2010

SĂPUN SCRUB CU CAFEA - precede epilarea



Un săpun DUR!
Un săpun cu destinaţie specială: momentul dinaintea epilării, anticelulitic şi abraziv.
La prima încercare am spus: OAWWW, mai apoi am spus AUUUU!
până la urmă mi-a plăcut (aş putea să spun că A TREBUIT SĂ ÎMI PLACĂ !) am insistat asupra zonei care urma să o epilez cu ceară şi am constatat că mi-a îndepărtat celulele moarte de la suprafaţa pielii, mi-a hidratat pielea iar firele de păr foarte mici crescute sub piele, le-a ridicat la suprafaţă pentru ca ceara să poată să îşi facă datoria.
Pielea corpului a ramas inrosită aproape o ora, semn ca circulatia sanguina a fost accelerată iar celulita a suferit!
Are la bază ulei de măsline, ulei din seminţe de struguri, ulei de rapiţă, cafea foarte tare in loc de apă, iar la final scortişoară pulbere, cafea macinată pentru efectul său abraziv, ulei extravirgin de măsline şi coajă de portocală mărunţită dar nu foarte fin.
Cafeaua este un excelent stimulator al pielii, tonifică musculatura, are capacitatea de a distruge rapid si in mod natural grăsimea, utilizată intr-un masaj la picioare face minuni.
Cafeaua contine endorfina - substanta care modifică starea de spirit în sensul cresterii si ne face sa ne simtim bine!

SĂPUN "CIOCOLATĂ ŞI GLAZURĂ ALBĂ" - terapia cu ciocolată




No comment - un real tratament pentru toate simţurile, mai putin cel gustativ... :)

Din următoarele ingrediente:
" Glazură albă "
ulei de arahide, unt de cocos, ulei de rapiţa şi ulei esenţial de portocală
"Ciocolata"
ulei de măsline extravirgin, ulei de rapiţa, unt de cocos, ulei de arahide, cacao muuuultă, vanilie şi scorţişoară.
Ciocolata are o mulţime de proprietăţi pentru piele, conţine proteine, minerale, vitamine. Prin urmare, eu o consider si antioxidantă - revitalizează, înmoaie si hidratează pielea.
Tratamentul cu cacao este cel mai cunoscut, datorită binefacatoarei terapii cu ciocolata.

SĂPUN CU SPIRULINĂ ŞI ROINIŢĂ - detoxifiant


Un săpun unisex, pentru toate tipurile de ten, datorită spumei bogate, curaţă pielea bine, o detoxifică, graţie spirulinei. Este procesat la rece, din unt de cocos şi trei uleiuri: din turte de măsline, din palmier şi ulei de rapiţă. Pentru final, am amestecat spirulină praf cu ulei de arahide şi ricin pentru a oferi o spumă bogată, chiar grandioasă şi mai apoi pentru miros am adăugat ulei esenţial de roiniţă.
Roiniţa acţionează favorabil asupra insomniilor, stărilor de iritabilitate. Are un miros puternic aromat (eu il asociez cu lămaiţa) datorită citrolului conţinut.
Culoarea verzuie, uşor cachi, variază in funcţie de cantitatea de spirulină folosită, eu am pus multa! Rau nu are ce face, fiind bogată in aminoacizi, betacaroten şi vitamine!

SĂPUN CU SPIRULINĂ ŞI MENTĂ - detoxifiant


Săpun pentru toate tipurile de ten, fără miros, cu ulei de rapiţă, ulei de arahide şi unt de cocos.
Spirulină praf adăugată în rotocoale - detoxifiază, iar menta măcinată fin, presărată deasupra - improspătează.
Spirulina conţine aproape de 10 ori mai mult betacaroten decât se găseşte în morcovi. Este unul dintre cele mai vechi organisme vii care sunt cunoscute, dar proprietăţile sale benefice s-au descoperit relativ recent.

SĂPUN CU MIERE ŞI CĂTINĂ - reparator


Mierea repară celulele pielii!
Infuzia de muşetel, foarte concentrată, este un extract natural al plantei ce normalizează metabolismul pielii şi am combinat-o cu unt de cocos şi trei uleiuri de: floarea soarelui, porumb presat la rece şi palmier.
Îl consider rege, ţinind cont de ingredientele adăugate la final: ulei de cătină, polen boabe întregi, miere, ulei esenţial de ienupăr si patchouli.
Este ideal pentru copii, foarte hidratant, face spumă fină, iar adaosul considerabil de miere regenereaza pielea, conferind elasticitate.
Muşeţelul are proprietăţi antiinflamatoare, decongestionante şi cicatrizante.
Uleiul de cătina hrăneşte în profunzime, iar pentru persoanele cu tenul uscat face minuni. Culoarea (deloc atragatoare!) este dată de uleiul de cătină şi cel de porumb.

SĂPUN CU SARE DIN MAREA MOARTA - dezinfectant


Săpun MARIN, cremos şi spumant !
De ce l-am numit asa?
Pentru culoarea sa, albastră! Imi aduce aminte de valuri, mare, soare, împrospatare, fresh... concediu mult asteptat!
Culoarea se datorează albastrului de metil, graţie puterii sale de a dezinfecta. Este ideal pentru orice tip de piele. Procesat din uleiuri vegetale de rapiţă, de palmier şi muuult unt de cocos.
Infuzia de busuioc, destul de concentrată, oferă proprietăţi dezinfectante cât şi antiseptice.
Sare din Marea Moarta - este măcinată fin, usucă şi tratează acneea, curăţă pielea, ajută in cazul eczemelor.
Şi... la sfârşit, l-am innobilat cu ulei de arahide, ulei de ricin şi ceva fresh - combinaţia de ulei esenţial de lămaie si eucalipt.
Uleiul de ricin - când este încorporat în săpun este extraordinar, oferă o spumă uimitoare, devine cremos, iar pentru păr acţionează ca un balsam.

SĂPUN CU SUC DE MORCOVI - protector


Piureul din morcovi conţine betacaroten ce neutralizează radicalii liberi formand o protecţie la factorii de mediu (vânt, poluare, radiaţii. Un săpun cremos pentru pielea uscată, sensibilă şi foarte sensibila. Culoarea este dată, în principal, de uleiul de porumb presat la rece din compoziţie alături de alte uleiuri: măsline, floarea soarelui, palmier şi unt de cocos.
Îmbogaţit la final cu ulei vegetal de in presat la rece şi ulei esenţial de rozmarin pentru împrospătare şi acţiunea sa antiinflamatoare.
Un "punct negru" aş putea adauga: mi-a rămas peste noapte in mediu umed şi a pierdut din fermitate.

SĂPUN CU SUC DE KIWI ŞI BANANE - emolient


Este foarte emolient - pentru căile respiratorii, pentru toată pielea corpului.
Are o textură fermă şi face spumă multă. Conţine uleiuri de arahide, palmier şi masline; piure de kiwi si banane iar la sfarşit i-am adaugat ulei esential de eucalipt, ulei extravirgin de măsline şi flori de tei pentru un discret efect de peeling. Miroase extraordinar datorită uleiului esenţial de eucalipt ce actioneaza ca antigripal si antiseptic şi care ajută mult in tratarea răcelii şi cefaleei.

SĂPUN CU ARGILĂ ŞI INFUZIE DIN PLANTE - purificator



Şi, dacă tot sunt la capitolul argilă... l-am denumit: purificator, datorită proprietăţilor combinate ale argilei cu infuzia de plante: flori de tei, flori de gălbenele şi iasomia cu mirosul ei îmbietor. Ajută la curăţarea în profunzime a pielii feţei, mai ales aceea cu probleme. Este pentru toate tipurile de piele.
Conţine: uleiuri vegetale din măsline, palmier, floarea soarelui şi unt de cocos, argilă pulbere maronie, ulei esenţial de ylang ylang - calmeaza tenul.
Procesul este la rece.
Infuzia de plante este un extract natural din plante de tei, gălbenele şi iasomie, extract ce normalizează metabolismul pielii, oferindu-i supleţe.

miercuri, 10 martie 2010

SĂPUN CU ARGILĂ - absorbantul celulelor moarte



Este un săpun pentru corp şi ten mixt, conferă corpului efect exfoliant şi detoxifiant. Am aplicat procedeul la rece pentru a nu se altera proprietăţile uleiurilor şi ale argilei. Uleiurile folosite sunt: unt de cocos, ulei din măsline, ulei de palmier şi ulei din rapiţă. La sfârşit l-am înnobilat cu ulei din ricin şi ulei din arahide presat la rece, ulei esenţial de pin şi portocală, vanilie si mult vestita argilă pulbere maronie din zona Padurea Craiului.
Face multă spumă şi fină, este grandios în curăţarea pieleii.