hobby, pasiune, curiozitate, lucruri făcute pe îndelete, aduse în casa mea cu mult drag

Aici îmi voi prezenta "faptele mele de vitejie" realizate manual, limitate doar la uleiuri si unturi vegetale, ceară de albine, miere de albine, vitamine A,E, spirulină, cafea si argilă pulbere, sare de baie din Marea Moartă, plante medicinale ce dau nota finală fiecărui săpun în parte iar adaosul de ulei esenţial conferă un efect de aromaterapie.
Mai mult decat un simplu săpun!

Si nu numai ...

PRIETENII MEI

vineri, 5 noiembrie 2010

CATINA .....in familie, in sapun, in gradina...




Din nou,  am cumparat din piata la pretul de 30 ron kg catina , spun din nou pentru ca la inceputul lunii septembrie am luat la pretul de 20 ron kg, o diferenta de pret mare-  mare ! (nu mai spun ca m-a obligat sa cumpar punga de o jumatate de kg- i-am explicat de ce nu vreau atata; m-a inteles, dar cu greu...!).

Buuun, am luat  catina doar de 5 lei, odata la 4 -5 zile merg in piata , asta ca sa fie proaspata la preparare si trec hotarata la treaba: o spal, o trec prin sita sau prin aparatul de usturoi ( dar nu prea se recomanda - fiind metal , intelegeti voi -  zeama ce se strange,  o amestec cu 3 linguri de miere  si imediat se va " gelatiza " se amesteca continu timp de 10 min pana se lichefiaza ; 
transfer totul in sticlute de nurofen (2 sticlute) peste care picur 20 picaturi de tinctura de propolis, asta fiind pentru cel mic ( are 3 ani si jumatate) in sticluta lui. Se agita de fecare data la administrare cate 5 ml de 2 ori pe zi pana la ora 17, iar pentru cel mare pun 30 picaturi de propolis ( are aproape 9 ani) si administrez identic.

Este dulce, putin acrisoara, per total este buna la gust, cel mic stie ca in fiecare dimineata trebuie sa isi ia portia de "vitalitate si imunitate" - el manevreaza siringa si o savureaza ...credeti-ma,  tot uimeste!

De la inceputul lunii septembie ( am mai  intrerupt, ce-i drept) le-am dat aceasta catina preparata mai sus si va spun ca A DAT ROADE, in sensul ca nu a capatat viroze urate:  febra, dureri.. sau vaicareli.

Chiar educatoare celui mic la gradinita a tinut sa imi spuna de toti coiii , s-au rotit in  pauze cu  tuse si viroze numai Octavian este prezent .
Asta saptamana trecuta mai precis marti... ca miercuri m-a sunat asistenta de la gradnita ca baietelul meu stranuta de multe ori si plange... Avea si putina febra, asa ca de inceput ,  per total  a luat si el pauza.

Vorba sotului : ca  n-o fi panaceu...!
Am citit multe de catina, o sa scriu intr-o postare viitoare de acesta planta minunata! Mi-o doresc nespus de mult la mine in gradina....
SUNT FANA  A SAPUNURILOR INNOBILATE CU ULEI DE CATINA!

sursa foto: http://www.tripimage.com/index.php

9 comentarii:

  1. E f buna catina, f buna si reteta ta. Eu le dau sirop de catina dimineata, sirop luat de la Moeciu in vara cand am fost in concediu. Nu stiu daca asta e motivul dar si copiii de la Denissa s-au tot rotit numai ea a fost prezenta. Mi-a venit de doua ori cu ceva mucisori vinerea si pana luni erau dusi, iar Edi a avut ceva mucirosi dar nesemnificativ.

    RăspundețiȘtergere
  2. alinutza, ce ne mai asemanam noi... si la nume...ar fi culmea si la fizionomie?!?!
    siropul il dilezi??, nediluat le dau si eu dar de brad. baiatul cel mare nu mi-a facut pana acum nimic fata de noi parntii iar cel mic m-a uimit pana acum... SPER SA NU COBESC!
    SA DEA DUMNEZEU SANATATE LA TOTI COPIII!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna clara,
    eu am o fetita de un an, ai idee daca ii pot da si ei un astfel de siropel?
    Si putin off topic indraznesc sa te invit pe bloguletzul meu (ca deocamdata asta este): http://caietulminuni.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  4. buna deea, sa iti creasca mare fetita si sanatoasa!
    personal nu am dat la copii miere pana la 1 an si jumatate iar catina din ce am citit eu nu se recomanda pentru un an si chiar am sa revin cu un raspuns sa iti spun sigur unde am citit!
    sigur, te vizitez acum, multumesc de vizita si invitatie! o seara placuta

    RăspundețiȘtergere
  5. Am incercat sa fac si eu un sirop de catina cu miere, si mi-a fermentat :(( Nu inteleg de ce?
    Am stors cam 800 gr de catina, si am pus miere cam 1/3 peste sirop (adica 1/3 miere + 2/3 sirop catina) si l-am tinut la frigider. In 5 zile a fermentat...desi consumasem astfel de sirop de la cumnatul meu, si de la el aveam reteta...insa mie nu mi-a iesit :(
    Am citit ca ar fi foarte bun pentru inceput de paradontoza, si o pregatisem special pentru sotul meu.

    RăspundețiȘtergere
  6. buna alina, Honey Queen..
    scuza ma ca am raspuns atat de tarziu , am fost in vacanta mult asteptata.
    asa deci : dupa proportia facuta de tine cred ca este putina miere, sau frigiderul nu raceste bine?? si eu mai uitam sa o bag in frigider si de fiecare data gustam inainte de a da celui mic si parca nu am simtit o denaturare de gust, oricum catina are o tenta de acreala de aici deducem si proprietatile ei de invidiat!
    de paradontoza nu stiam. si eu am un inceput de asa ceva , o sa mai caut sa citesc!o sa mi prepar din nou si cred ca o sa pun un extract de seminte de grepfruit in ea, pentru a nu se altera ( macar 1 luna) si tinuta la frigider, zic ca nu se poate acri ! ( de la mayam . ro)
    cu bine !
    alina!

    RăspundețiȘtergere
  7. Super reteta si super blog! Bravo si multumim pt darnicia cu care ne impartasesti din experienta ta!

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc mult, draga echipa! oricand cu multa placere. Acum mi-am plantat si in gradina puieti de catina!
    numai bine, clara!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna,
    Am pus la frigider miere cu catina data prin blender, timp de ~ 2 saptamani, timp in care am amestecat periodic. Astazi cand am desfacut borcanul, am observat ca a inceput sa fermenteze, chiar a dat putin pe afara.
    Este vreo problema ca fermenteaza? Sau e la fel de buna?
    Imi este frica sa nu mai fie buna.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere