hobby, pasiune, curiozitate, lucruri făcute pe îndelete, aduse în casa mea cu mult drag

Aici îmi voi prezenta "faptele mele de vitejie" realizate manual, limitate doar la uleiuri si unturi vegetale, ceară de albine, miere de albine, vitamine A,E, spirulină, cafea si argilă pulbere, sare de baie din Marea Moartă, plante medicinale ce dau nota finală fiecărui săpun în parte iar adaosul de ulei esenţial conferă un efect de aromaterapie.
Mai mult decat un simplu săpun!

Si nu numai ...

PRIETENII MEI

joi, 12 august 2010

PEPENE VERDE : BIO, ECO, NATURAL


Un pepene verde pe toata cinstea de 9 kg, cules din gradina bunicilor - a parintilor sotului meu, mai exact!
Este opera socrului meu, i-a dat tarcoale de o luna de zile si nerabdataor l-a cules in ciuda rugamintelor noastre ca ar fi bine sa-l ma lase cam o saptamana...
Nu va spun ce gust: usor-dulceag, fin si curat ... da! curat!, asta am smtit!
Ma credeti ca eu nu pot sa mai cumpar pepene din piata???
Sunt pline si arhipline de ingrasaminte si de chimicale, pur si smplu imi dau stomacul peste cap, de nu imi mai revin o luna, nu mai zic ca fac si alergie la degete...( asta din cauza ca ma cuprinde frica de a nu pati ceva)!
Culmea este ca si cei mici au avut de suferit anul trecut dintr -un pepene cumparat de la piata, cu toate ca am intrebat vanzatoarea ( am cam stresat -o si degeaba!) fapt care s-a confirmat la nici 2 ore si care m-a condus sa-i pun in brate cealalta jumatate sa se "spele pe cap cu ea"!

7 comentarii:

  1. Ei na, eu am mâncat toată vara zeci de kg de pepeni verzi dulci şi zemoşi din piaţă. Nemaipomeniţi! Îi iau de la o domnişoară gravidă, îi aduce tocmai din Bistriţa. Pe cuvânt dacă am simţit un gust ciudat, eu care fac alergie din orice.

    Din documentările mele, pepenii sunt fructele cel mai puţin periculoase. Pt. că au coaja groasă..

    Am luat în Italia un pepene bio (am amintit că ei nu au piaţă zilnică) şi nu avea nici un gust. Sec, foarte puţin dulce.. Eu zic totuşi să nu cădem în extreme.

    Scuze dacă comentariul meu e deplasat, aşa-s eu francă şi de multe ori oamenii nu acceptă asta.. Zi faină! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. A, uite am găsit şi pe net ce ştiam:

    "Totuşi, nu toate alimentele “stochează” pesticidele aşa că acestea pot fi consumate şi “neorganice”. S-a calculat că poţi să reduci expunerea la pesticide cu 80% alegând varianta organică a 12 legume şi fructe, cele cu cel mai mare conţinut de pesticide.

    “Duzina murdară” este alcătuită din următoarele alimente, în ordinea “periculozităţii”: ţelina, piersicile, căpşunile, merele, afinele, nectarinele, ardeii graşi, spanacul, varza furajeră, cireşele, cartofii şi strugurii.

    De cealaltă parte, există un grup de 15 legume şi fructe care nu reţin pesticidele şi deci pot fi consumate fără probleme în orice variantă. Cele 15 “curate” sunt ceapa, avocado, porumbul dulce, ananasul, mango, mazărea, asparagusul, kiwi, varza, vinetele, cantalupul, pepenele verde, grapefruitul, cartofii dulci şi pepenele galben."

    Sursa: http://www.ecomagazin.ro/descoperire-chimicalele-din-mancare-fac-dietele-inutile/

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai da ce indignata esti pe "astia" de la piata!!!
    Cu ingrasamintele lor cu tot, nu?
    Ce sa-i faci daca noi tot vrem sa mancam cat mai sanatos dar nu se poate intotdeauna?!!!!
    ....Cam asta-i!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. adelina, esti o fericita pe cuvant iti spun, daca ai gasit pe cineva de incredere!
    nu, nu este commentul deloc deplasat, chiar imi face mare placere sa aud ca mai sunt si recolte de pepeni mai "curate"! eu am trecut prin multe necazuri de la pepene verde si galben... dar: Necazuri!, eram gravida cu baiatul cel mare cand am patit prima data, nu am mai mancat de ani buni!- pur si simplu nu mi-a mai trebuit, anul trecut am cumparat ... parca simt si acum mirosul de LINDAN... (mi-am cerut banii inapoi , daca nu il duc la protectia consumatorului). ORICUM EU SUNT O GHNIONISTA LA CAPITOLUL PEPENI, dar sunt si foarte sensibila. Stiti ca taranii pun pesticide la gogosar de cel putin 8 ori pana il culeg?? Nu stiu unde o sa ajungem, nu mai incredere nici la piata, deocamdata sunt o feicita pt ca eu iau de la tara, o sa vina si timpul cand nu o sa mai am de unde sa iau.
    iulia: eu, am luat hotararea sa incercam la noi la tara sa punem in pamant sa vedem ce iese si uite ca ai iesit un pepenoi!
    adelina: am uitat sa iti multumesc de link si eu mai citeam eco magazin... mi l-ai readus in minte...
    va pup, un weekend frumos!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu e vorba de pesticide... in cazul pepenelui verde nu sunt neaparat necesare. Se folosesc insa ingrasamintele, azotatii mai precis. Si se pun cu nemiluita. Direct cu pumnul. La radacina. De cateva ori. Si nu numai la pepeni. Cam toate legumele care "merg" la piata beneficiaza de acest mic ajutor. Concurenta dicteaza asta. Romanii cumpara pepeni, vinete, rosii cat mai mari, cat mai umflate. Cine se uita la ardeii scofalciti ai unei babute care abia se tine pe picioare. Poate ii cumpara de mila, dar apoi ii arunca dupa cateva zile... Deh, nu merita sa pierzi timpul cu ei... Si doar n-a murit nimeni din legumele astea care stim sigur ca-s pline cu ingrasaminte, dar sunt de-ale noastre, rrrromanesti, made in Dabuleni de exemplu, au gust, gust adevarat, nu ca alea din hipermarketuri, clonate si iradiate. Dar stau sa ma gandesc... ale noastre sunt mai grozave ? Avem fiecare cunostinte mai mult sau mai putin dragi care au diverse forme de cancer.... Oare produsele noastre agricole, de la "tarani" nu-au pus si ele umarul, alaturi de mizeriile care ne sunt livrate de hipermarketuri la suferinta lor si poate a noastra ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim ... iata ca eu sunt una din persoanele ce cumpara acei gogosari mititei de la batranele, morcov, pastarnac si altele line cu pamant si chiar le evit pe cele mari si spalate.
    Noi anul asta nu prea am mancat pepene si asta pentru ca am lut de cateva ori si erau ciudati si la gust si la culoare. Saptamana trecuta ne-am nimerit in Bran si am luat de la cineva recomandat .... s-a vazut diferenta ...

    RăspundețiȘtergere
  7. alina, eu in general nu cumpar - am de la tara dar atunci cand raman fara sa stii ca si eu apelez la batrane si nu aleg, ce imi da batranica pe acelea le un in plasa.
    o sa ajungem si noi, poate ...- batranici, daca mai apucam!

    RăspundețiȘtergere