hobby, pasiune, curiozitate, lucruri făcute pe îndelete, aduse în casa mea cu mult drag

Aici îmi voi prezenta "faptele mele de vitejie" realizate manual, limitate doar la uleiuri si unturi vegetale, ceară de albine, miere de albine, vitamine A,E, spirulină, cafea si argilă pulbere, sare de baie din Marea Moartă, plante medicinale ce dau nota finală fiecărui săpun în parte iar adaosul de ulei esenţial conferă un efect de aromaterapie.
Mai mult decat un simplu săpun!

Si nu numai ...

PRIETENII MEI

sâmbătă, 14 august 2010

SALVIA partea a II- a retete




Cateva retete pe baza de salvie:
PULBEREA DE SALVIE
Se obtine prin macinarea cat mai fina si depozitarea ei in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecioase si reci pe o perioada de maxim 2 sapt. deoarece uleiul volatil se evapora foarte rapid. De regula se administreaza de 3-4 ori pe zi cate o jumatate de lingurita rasa. Eu personal o adaug la sfarsit in compozitia de sapun.
TINCTURA
se pun intr-un borcan cu filet :
- 15 linguri de pulbere
- peste care se dauga 400 ml alcool de 50 gr.
Se inchide ermetic, se lasa la macerat 2 sapt, se filtreaza, iar tincutra rezultata se pune in sticlute mici de culoare inchisa. Se administreaza cate o lingurita diluata in putina apa, de 4 ori pe zi. Este buna ca echilibrant nervos si hormonal, stimulent al activitati cerebrale si al memoriei.
VINUL STIMULANT DE SALVIE
intr-un litru de vin alb, se pun 20 de linguri de pulbere si se lasa la macerat 3 sapt. dupa care se strecoara. Luat dupa masa vinul de salvie este extraordinar remediu contra surmenajului, asteniei, astmului.
Vinul fiert de salvie este un excelent profilactic pentru raceala si gripa.
OTETUL DE SALVIE
este foarte mult folosit de catre calugarii benedicteni, ei il considera un elixir pentru nervi si digestie.
Intr-un litru de otet natural de mere sau mere si miere se lasa la macerat 2 sapt - 50 gr de frunze de salvie maruntite putin, rezulta un otet aromat, cu efect tonic, digestiv, carminativ( reduce balonarea), inviorator, excelent ca adaos in salate mai ales primavara, se pot face frectii impotriva racelii si e oboselii fizice.

Retete de frumusete cu salvie:
Pentru mentinerea culorii naturale si a stralucirii parului, dupa spalatul obisnuit cu sampon, se face ultima clatire cu decoct de salvie. Pentru parul negru, se recomanda un decoct dintr-un amestec in parti egale de ceai negru si salvie. Salvia e buna si pentru ingrijirea parului carunt, pe care il intareste si caruia ii inchide culoarea. Ridic amandoaua mainile sus!

Pentru tenul cu porii dilatati, patat, ofilit - se fac spalaturi, in fiecare dimineata si seara, cu decoct combinat de salvie. Suplimentar, se pune pe obraji, seara, o compresa cu acest preparat, care se tine vreme de un sfert de ora.

Precautii
Administrarea plantei la persoanele extrem de sensibile poate produce convulsii digestive. Planta este contraindicata in general epilepticilor. In cazul diabeticilor insulino-dependenti, in timpul administrarii salviei, glicemia va fi strict supravegheata. Femeile care alapteaza nu vor folosi aceasta planta, care este recunoscuta pentru efectul sau foarte rapid de oprire a lactatiei.
Sursa foto: http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/imagini_plante/salvia
sursa textului : FORMULA AS, MARTIE 2005

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu