hobby, pasiune, curiozitate, lucruri făcute pe îndelete, aduse în casa mea cu mult drag

Aici îmi voi prezenta "faptele mele de vitejie" realizate manual, limitate doar la uleiuri si unturi vegetale, ceară de albine, miere de albine, vitamine A,E, spirulină, cafea si argilă pulbere, sare de baie din Marea Moartă, plante medicinale ce dau nota finală fiecărui săpun în parte iar adaosul de ulei esenţial conferă un efect de aromaterapie.
Mai mult decat un simplu săpun!

Si nu numai ...

PRIETENII MEI

marți, 5 august 2014

SAPUN - decapant - cu mâl de Techirghiol - piele mixta cu tendinta grasa



Un sapun  onctuos , onctuos, onctuos!!  
 Imi era nu stiu cum sa pun namol sau mâl  peste compozitia alba, alba - pana la urma  mi-am luat inima in dinti si daca asa l-am destinat ... asa sa fie: brunegru,  simplu si bun cu : cocos, shea, palmier, masline, namol si ulei din piper .

Curata tenul,  il elibereaza de impuritati si de celulele moarte  este un decapant prin definitie si asta datorita innobilarii cu namol. 
Cred,   asa cum am citit despre namol:   intensifica regenerarea celulara, hidrateaza pielea si ii confera luminozitate fetei .  
 L-am incercat pe   pielea fetei mele , lasa un  miros suav de piper , predominant fresh,  neasteptat de curatitor ,  de aceea  l-am numit decapant. Mi-am pus si o masca de fata cu namol impreuna cu galbenus de ou si miere.

E chiar minunat acest  namol, tin minte  in copilarie am mers  cativa ani la randu la namol de Eforie  iar de curand am fost cateva zile la Techirghiol,  de unde l-am si procurat . 
Este o compozitie asemanatoare untului  adevarat, fara nici o impuritate, este o perfectiune namoloasa de nu imi venea sa cred ca tin in pumni  un asa dar minunat ...cu care  ne-a inzestrat natura!


Cand preparam sapunul ma gandeam la compozitia namolului sa nu mi taie cumva budinca ... L-am dat deoparte sa citesc totusi mineralele si legaturile chimice posibile  la contact , dar s-a inchegat instantaneu , m-am uitat deodata la el si  am inlemnit...  - si-a facut mila de mine -  la prima amestecare  " s-a dat batut" , dragul de el , a revenit la  moleseala de dinainte...   
 Ma topisem eu inaintea lui... nu apucasem sa pun " mirosul "uleiul esential de piper, parea intarit de nu l mai reuseam sa l torn in forma.

Mi-am revenit ...dar dupa cateva oftaturi bune!

Si acum e un ooooaaaauuuu  de toata frumusetea destul de fin si matifiant , asta numai datorita  namolului.   Clar!!!

Dupa atata provocare m-am ambitionat si mi-am propus sa -l fac si a doua oara dar cu lapte, voi vedea ce o rezulta!  Si de ce nu si a treia oara??   Poate, Poate!

Despre beneficiile namolului  s-au scris multe.   
Un articol interesant, gasit in revista TAIFASURI -SAPTAMANAL DE MEDICINA NATURISTA, SANATATE SI FRUMUSETE ,  http://www.taifasuri.ro/taifasuri/terapii/3922-namolul-de-techirghiol-intre-legenda-si-tamaduire-nr284-sapt19-25-aug-2010.html

" Soldaţii romani se făceau bine cu mâlul miraculos
Despre Techirghiol avem mărturii ce datează încă din perioada neolitică, pentru ca mai târziu să aflăm că soldaţii romani se tratau cu nămol din lacul situat la marginea drumului care ducea de la Tomis la Callatis. Se pare că ei cunoşteau calităţile terapeutice ale mâlului de Techirghiol, motiv pentru care îşi oblojeau rănile dobândite în lupte, şi nu numai, cu ajutorul miraculosului leac.
Alte informaţii scrise, legate de efectele terapeutice ale lacului, datează din 1854, când comandantul otoman Said Paşa, care se afla în tabăra militară de la Techirghiol, a făcut mai multe băi de nămol şi a rămas uimit de efectele miraculoase pe care acesta le are asupra organismului.
Printre figurile proeminente care au locuit o vreme în această zonă s-au numărat Mihail Kogălniceanu, care avea mai multe proprietăţi în preajmă, şi Mircea Eliade, ai cărui părinţi au construit o casă de vacanţă aici în anul 1906.
MAGARUSUL lui TECHIR

Legenda lui Techir stă la baza vindecărilor
Se spune că lumea a dat năvală la lac pentru a-şi alina durerile după ce un turc s-a vindecat în mod miraculos. Potrivit legendei, Techir, un bătrân olog şi orb, a ajuns împreună cu măgarul său la Lacul Techirghiol, adâncindu-se în nămolul mirositor împreună cu animalul, care a rămas împotmolit. Bătrânul s-a străduit mult timp să îşi scoată măgarul şi, după câteva ore de stat în apă, nu mică i-a fost mirarea când şi-a dat seama că şi-a recăpătat vederea, iar picioarele sale nu mai erau oloage. Cât despre bidiviul său, plăgile urâte de pe spate i se vindecaseră, iar corpul parcă trăia o nouă tinereţe. Vestea miracolului s-a răspândit foarte repede, iar oameni de peste tot au început să vină şi să se scalde în „lacul lui Techir” - de aici şi numele actual.

Stratul are peste o jumătate de metru
Zeci de afecţiuni îşi găsesc vindecarea datorită tratamentelor care au la bază mâlul din această zonă. „Strămoşii” nămolului sapropelic sunt alga Cladofora şi crustaceul Artemia salina, care, prin degradare, produc o substanţă neagră ca păcura şi cu proprietăţi de excepţie. Nămolul, folosit în toate bazele de tratament existente pe Litoral, este natural, extras de pe fundul lacului ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare. Stratul de mâl negru, a cărui grosime depăşeşte o jumătate de metru, are o consistenţă păstoasă, fiind foarte bogat în coloizi minerali şi organici, cu o mare capacitate hidro şi termopexică, adică înmagazinează uşor căldura.
Din punct de vedere al eficacităţii terapeutice şi al impactului factorilor fizici, dar şi al componentelor chimice, nămolul sapropelic de Techirghiol se situează pe primele locuri în Europa. Pentru conservarea şi refacerea pe cale naturală, acesta se scurge înapoi în lac, printr-o reţea specială, după ce este folosit în bazele de tratament.


Indicaţii terapeutice
Tratamentul afecţiunilor reumatice, atât al celor inflamatorii, cât şi degenerative, primează în serviciile de balneofizioterapie de pe Litoral. Afecţiunile reumatismale beneficiază de remedii complexe, cu efecte termice, mecanice, chimice, imunostimulatorii şi de reechilibrare neurovegetativă. Tratamentele din cadrul Sanatoriului Balnear Techirghiol sunt minuţios structurate pe cele trei scopuri principale ale terapiei - profilactic, curativ şi recuperator, adresându-se mai multor afecţiuni precum: reumatismale de tip inflamator, reumatismale degenerative, sechele posttraumatice (ale muşchilor, pielii şi osului) şi ale sistemului nervos central şi periferic (de la nevralgii la hemiplegii, hemipareze, scleroză multiplă şi Parkinson). De asemenea, pot fi ameliorate boli ginecologice (anexite, cervicite, metrite, sterilitate secundară, tulburări funcţionale), dermatologice (psoriazis, sindrom seboreic, alergodermii), vasculare periferice (ischemie, insuficienţă circulatorie), dar şi alte afecţiuni asociate.


Există şi contraindicaţii
Pe lângă efectele benefice, tratamentul balnear implică şi nebănuit de multe contraindicaţii precum: afecţiuni acute febrile şi cronice, tumori maligne, sarcină patologică în orice lună şi sarcină normală peste trei luni, epilepsie, diabet, insuficienţă cardiacă, hepatică sau renală şi poliartrită reumatoidă - forme febrile, sistemice (vascularită, hepatomegalie), maligne, lupoide sau cu amiloidoză. De asemenea, folosirea nămolului trebuie evitată şi de cei care au spondilită anchilozantă cu insuficienţă respiratorie avansată, fracturi recente, fracturi instabile ale coloanei cu potenţial lezional secundar medular, fracturi pe os patologic, polineuropatie în stadiu acut, neuropatie paraneoplazică, insuficienţă cardiacă decompensată, cardiopatie ischemică, tuberculoză pulmonară activă şi alte forme acute şi febrile ale diferitelor afecţiuni.

Acest articol a fost preluat din  revista TAIFASURI -SAPTAMANAL DE MEDICINA NATURISTA, SANATATE SI FRUMUSETE


2 comentarii:

  1. Suna foarte interesant! Iar mirosul piperului mi l inchipui asa, ca o surpriza neasteptata!
    Ozana

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc , Ozana!
    iarta ma te rog frumos pentru intarzierea mesajului, s-a cam estompat mirosul... o sa l mai fac!

    RăspundețiȘtergere