hobby, pasiune, curiozitate, lucruri făcute pe îndelete, aduse în casa mea cu mult drag

Aici îmi voi prezenta "faptele mele de vitejie" realizate manual, limitate doar la uleiuri si unturi vegetale, ceară de albine, miere de albine, vitamine A,E, spirulină, cafea si argilă pulbere, sare de baie din Marea Moartă, plante medicinale ce dau nota finală fiecărui săpun în parte iar adaosul de ulei esenţial conferă un efect de aromaterapie.
Mai mult decat un simplu săpun!

Si nu numai ...

PRIETENII MEI

sâmbătă, 4 iunie 2011

GRASIMILE DIN SAPUN

Grasimile sunt amestecuri naturale, cu compozitie complexa, alcatuite in principal din trigliceride. Alaturi de aceste trigliceride in grasimi mai apar si alte substante printre care: vitamine, ceara, acizi grasi liberi. In aceste trigliceride au fost identificate peste 20 de acizi grasi. Dintre ei, acidul oleic si cel palmitic nu lipsesc din nici o grasime. Alti acizi mai sunt: mirisitic, stearic, palmitoleic .. etc. acestea se gasesc in proportii mai mici, desi sunt raspanditi in multe grasimi.

Grasimiile dupa cum bine stim se gasesc in stare : lichida si solida in general cele vegetale sunt lichide. Ele au punct de topire diferit.
Acizii saturati ( miristic, palmitic, stearic) genereaza grasimea solida iar cei nesaturati pe cea lichida.
Continutul sarurilor de sodiu din acizii grasi, obtinute prin saponificare se mai numeste si hidroliza bazica a grasimilor, acesta de fapt reprezentanad sapunul. Mari cantitati de grasimi sunt consumate pentru fabricarea sapunului. Indicele de saponificare reprezinta cantitatea de hidroxid de sodiu , exprimata in grame care reactioneaza cu un gram de grasime. Fiecare grasime are un indice corespunzator.
Din lesia rezultata la fabricarea sapunului se separa glicerina.
Grasimile sunt folosite uneori si mai recent drept combustibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu