hobby, pasiune, curiozitate, lucruri făcute pe îndelete, aduse în casa mea cu mult drag

Aici îmi voi prezenta "faptele mele de vitejie" realizate manual, limitate doar la uleiuri si unturi vegetale, ceară de albine, miere de albine, vitamine A,E, spirulină, cafea si argilă pulbere, sare de baie din Marea Moartă, plante medicinale ce dau nota finală fiecărui săpun în parte iar adaosul de ulei esenţial conferă un efect de aromaterapie.
Mai mult decat un simplu săpun!

Si nu numai ...

PRIETENII MEI

marți, 24 mai 2011

CHIMIA SAPUNULUI

In general sau prin definitie se spune ca: amestecul de saruri de sodiu din acizii grasi obtinut prin hidroliza bazica a uleiurilor se numeste sapun.
Pasta (budinca de sapun ) care se separa dupa hidroliza bazica a uleiurilor este diferita in functie de compozitia ei si de destinatia sapunului :
- adica ma apuc de unul pentru pielea fetei ( medicinal sa-i spun)
- sau un simplu sapun de toaleta - sapun pentru pielea corpului
- ori un sapun de factura sampoului pentru par si acesta la randu- i pt scalp iritat, normal, gras, uscat... etc
- si de ce n-as face chiar si unul de rufe! ( care spala de 10 000 de ori mai bine decat orice alt detergent sintetic si numai pun ca este NEDEGRADABIL!)

Pentru toate sapunurile, budinca de sapun se decoloreaza ( instantaneu datorita blendarului si a mamei natura) se neutralizeaza excesul de soda si apoi se conditioneaza dupa dorinta si reteta conceputa cu arome si mirosuri : ma refer la ULEIURI ESENTIALE nu la altceva!

AAAAA... am uitat ceva! din aceasta minunata combinatie si numai din ea mai rezulta si glicerina , dar despre aceasta intr-un numar viitor!

Asadar cel mai important agent de spalare ramane : sapunul !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu