hobby, pasiune, curiozitate, lucruri făcute pe îndelete, aduse în casa mea cu mult drag

Aici îmi voi prezenta "faptele mele de vitejie" realizate manual, limitate doar la uleiuri si unturi vegetale, ceară de albine, miere de albine, vitamine A,E, spirulină, cafea si argilă pulbere, sare de baie din Marea Moartă, plante medicinale ce dau nota finală fiecărui săpun în parte iar adaosul de ulei esenţial conferă un efect de aromaterapie.
Mai mult decat un simplu săpun!

Si nu numai ...

PRIETENII MEI

miercuri, 23 iunie 2010

ULEIUL: PURTATOR, INFUNDAT, ESENTIAL

Dorinta mea mai veche este, sa punem la punct cateva notiuni despre uleiurile folosite in cosmetica, din punct de vedere al obtinerii lor.

Uleiul purtator
Gasim deseori aceasta notiune de PURTATOR in sensul ca pentru diluarea unui ulei esential in scopul masajului se foloseste o serie intreaga de uleiuri vegetale cu mica mentiune: la masaj se folosesc combinatii de uleiuri de o calitate superioara. Din uleiurile cele mai des intalnite si folosite sunt: migdale, soia, stuguri, masline, germeni de grau.
Diluatia pe care eu personal mi-o fac este de 4%, deci: la 100 de picaturi de ulei (migdale si struguri)purtator, picur 4 de ulei esential.
P.S. aceste 100 pic echivaleaza cu 3 ml sau o lingurita din aceea de desert mai mare si inca ceva : nu imi fac mult ulei odata pt. ca se volatilizeaza mirosul.

Uleiul infundat
Se deosebeste cu muuult fata de cel esential in sensul ca il facem noi acasa, deci prin obtinere cat si prin calitate.
Se obtin din petale si frunze care se pun in vas de sticla pina la treimea inferioara si se acopera cu un ulei vegetal. Vasul se pune la loc cald ( vara la soare iar iarna pe calorifer) pina cand extractia aromei din petale in ulei s-a efectuat. Pe masura ce frunzele capata culoare maronie, se scot si se pun altele proaspete, pina cand uleiul de extractie a atins intensitatea dorita in aroma. Uleiul poate fi si de floarea soarelui. Extractia poate dura chiar saptamani. Un asemenea ulei, daca se tine la loc intunecos si rece, nu se altereaza muuuulte luni. Este benefic si ca ulei de masaj sau la imbaiere!

Uleiul esential
Uleiul esential = uleiul eteric = esenta uleioasa aromata = ulei volatil, se gasesc sub aceste denumiri si sunt uleiuri puternic aromate obtinute din plante pentru scopuri speciale.
De obicei ele sunt lichide - ce am citit eu (si am ramas mirata) ca uleiul de trandafir este solid la temperatura camerei, dar se lichefiaza in scurt timp daca este tinuta sticluta in mina.
Au densitatea mai mica decat a apei.
Datorita compozitiei complexe, au efecte terapeutice foarte diferite, uneori acelasi ulei avand efecte opuse pentru suferinte diferite - ma refer la faptul ca poate sa scrie pe eticheta: "in functie de necesitate poate fi si calmant dar si stimulant :)"
Un amestec de uleiuri poate avea un efect mai mare decat simpla insumare a efectelor fiecarui ulei in parte.
Ca exemplu: U.E. lavanda introdus intr un amestec de alte uleiuri, aduce dupa sine accentuarea efectelor celorlalte uleiuri...
( offf nu imi dau seama daca m-am facut inteleasa?!?)
Tocmai de aceea aceasta arta a aromoterapiei consta in alegerea uleiurilor cele mai eficiente, dupa care sa aiba loc stabilirea amestecului cu efect maxim...!
Sunt dornica de completari, daca aveti, le voi nota si comenta cu cea mai mare placere!

5 comentarii:

  1. clara, iti multumim foarte mult. eu nu stiam ca exista ulei infundat :) nici nu am auzit de posibilitatea de a face ulei esential acasa. :*

    RăspundețiȘtergere
  2. da, este acel ulei care primeste de la planta toate minunile vindecatoare...
    si eu iti multumesc, diana!
    clara

    RăspundețiȘtergere
  3. Clara esti o comoara la casa omului. Nu stiam ce sa fac cu petalele de trandafiri, pacat de ele sa se scuture. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. merci frumos!
    sa sti ca sunt extraordinare, eu mi am facut o apa de fata din petale de trandafiri dar cu alcool si apa distilata.
    merci frumos pt complimente!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru uleiul infundat se pot folosi si petale de trandafir uscate?

    RăspundețiȘtergere