hobby, pasiune, curiozitate, lucruri făcute pe îndelete, aduse în casa mea cu mult drag
Aici îmi voi prezenta "faptele mele de vitejie" realizate manual, limitate doar la uleiuri si unturi vegetale, ceară de albine, miere de albine, vitamine A,E, spirulină, cafea si argilă pulbere, sare de baie din Marea Moartă, plante medicinale ce dau nota finală fiecărui săpun în parte iar adaosul de ulei esenţial conferă un efect de aromaterapie.
Mai mult decat un simplu săpun!
Si nu numai ...
Mai mult decat un simplu săpun!
Si nu numai ...
PRIETENII MEI
vineri, 2 iulie 2010
SIMBOLISTICA BRADULUI
Interesante spicuiri din JURNAL DE FITOTERAPIE - dr. farm. OVIDIU BOJOR
Simbolistica bradului provine de la stramosii nostri traco-daci si geti, a caror obarsie a fost lantul carpatic impadurit cu faimosii brazi, molizi, pini, jnepenisuri. Semnificatia lui o gasim pana in zilele noastre in numeroase legende, balade, cantece si strigaturi, obiceiuri pastrate pe alocuri pana azi. El ne insoteste de la nastere pina la moarte.
Simbolizeaza, la o nastere infratirea intre nou nascut si penernitatea lui, in multe locuri se planteaza un bradut langa casa.
Tot la noi , la casatorie se poarta de catre vestitori un brad impodobit, de-a lungul satului ca simbol al trainicei casatorii.
Cand se dureaza o casa noua si varful acoperisului este inaltat se impodobeste tot cu un brad.
In alte zone din tara, la moartea unui tanar sau tinere necasatorit, la mormant se planteaza un pui de brad.
In pomul de nunta care este un brad impodobit cu poame se puneau darurile mirilor pentru nasi. In Nasaud se impodobea un brad mare pe care tinerii il duceau la mireasa, in cantece si jocuri. In alte judete din Muntii Apuseni, steagul de nunta se facea dintr- un brad impodobot cu panglici multicolore, cu naframe de matase, cu ciucuri si clopotei, cu smocuri de lana colorata. In Bucovina, acest obicei al bradului este purtat de-a lungul satului in sarbatorile de iarna. Probabil de aici s-a raspandit la popoarele germanice care impodobeau brazii cu globuri multicolore, cu fel de fel de ornamente si lumanari iar mai apoi cu becuri colorate cu ocazia Sfintelor Sarbatori a Nasterii Domnului, cutuma raspandita la toate popoarele crestine.
De mentionat tot un obicei stravechi: este vorba despre "Biserica dintre brazi". In spatiul carpatin se obisnuia pe vremuri sa se planteze brazi, lasand un dreptunghi gol, neplantat cam de 300 mp sau se defisau brazii pe aceaasi suprafata. Aici se oficiau "casatorii neortodoxe" intre tinere perechi de ciobani si ciobanite a caror parinti nu erau de acord cu casatoriile neoficiale.
Interesante spicuiri din JURNAL DE FITOTERAPIE - dr. farm. OVIDIU BOJOR, pe mine ma fascineaza acest dr., sa ii dea Domnul sanatate si multa putere in tot ceea ce intreprinde.
sursa foto: http://sibiu7/social
P.S. urmeaza siropul de brad...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
mirosul de brad e cea mai frumoasa parte a craciunului!!!
RăspundețiȘtergeresirop de brad nu am mai baut de cand eram micutza, vaaaaai ce mult imi placea!! din pacate nu am gasit in magazine un sirop cu adevarat natural...:(
:*
draga kzarinne si eu i-am cumparat, decat deloc... vanzatorul acela parca ma ruga sa ii cumpar...toata iarna am cumparat din kaufland, sirop de brad presat la rece de la natural plant...bun ca ingrediente dar scump 8 lei - 500 gr., anul acesta am facut si eu 10 sticlute de sirop de 300 ml.- nu imi ajung dar miine planific un drum la munte pt cimbrisor si poate, poate daca mai am noroc: muguri...
RăspundețiȘtergerete pup, clara
oh, ce harnicutza esti!! iti tin pumnii, sper sa gasesti mugurashi! :*
RăspundețiȘtergeremultumesc, daca gasesc ma voi gandi la tine...
RăspundețiȘtergeresa fi atenta la telepatie sa nu o ignori!
cu bine, clara