hobby, pasiune, curiozitate, lucruri făcute pe îndelete, aduse în casa mea cu mult drag

Aici îmi voi prezenta "faptele mele de vitejie" realizate manual, limitate doar la uleiuri si unturi vegetale, ceară de albine, miere de albine, vitamine A,E, spirulină, cafea si argilă pulbere, sare de baie din Marea Moartă, plante medicinale ce dau nota finală fiecărui săpun în parte iar adaosul de ulei esenţial conferă un efect de aromaterapie.
Mai mult decat un simplu săpun!

Si nu numai ...

PRIETENII MEI

sâmbătă, 3 iulie 2010

SIROP DIN CONURI DE BRAD



Nu am reusit sa ajung la munte la cules de muguri de brad, in schimb am gasit la Olanesti de vanzare conuri de brad, vindea un baiat destul de cumsecade ma implora sa cumpar sa plece acasa, am luat 1kg de conuri si o jumatate de kg muguri de brad, ultimii !
Eu fac pentru a doua oara acest sirop, am citit fel de fel de retete mi-as fi dorit sa fac la rece (asa cum l-am facut acum 8 ani, era de consistenta mierii, dar nu ma stiu procedura adica fara sa-l mai fierb si erau muguri de brad, nu conuri) dar mi-a fost frica de asa zisa " explodarea capacelor" si in final m-am hotarat la aceasta reteta care se fierbe si necesita zahar foarte mult ( 2 lucruri cu care nu sunt impacata dar este cu siguranta mai bun pt copii, de 100 de ori decat prigat sau...nu mai stiu ce suc din comert) Asadar:
- se spala bine,
- se pun intr-un vas mai mare
- se acopera cu apa dublu cantitatii de conuri din oala
- se pun in loc calduros 24 ore sau loc racoros 48 ore.
Se fierb apoi pina se inmoaie aproape 30 min, dupa care se scurg bine se preseaza eventual si se masoara lichidul: la 1 litru de lichid se pun 800 gr. de zahar, se fierbe pina se leaga siropul!
Am fiert la foc foarte mic, acoperita oala cu capac, am luat spuma din cand in cand, deci cu totul aproape 3 ore. Au iesit aproape 10 sticlute de 330ml si cam rosiatic cred ca de la fierbere.
Dupa parerea mea, este la fel de aromat ca si cel din muguri, conurile aveau cam 3 - 4 cm si destul de tari, cand i-am cumparat am fost relativ circumspecta....OLE!

14 comentarii:

  1. Eu cred ca este mai bogat in principii active decat cel de muguri de brad. Am preparat si eu, dupa aceeasi reteta, dar fara zahar. Am adaugat zeama de lamaie si l-am tinut in frigider. Cand doream sa beau, diluam cu apa si adaugam miere, uneori. Este o bautura racoritoarea si usor astringenta, probabil din cauza rasinii prezente. De fapt prin asta se deosebeste clar de produsul din muguri de brad. L-am putut pastra asa cam 2 saptamani. A fost interesant!

    RăspundețiȘtergere
  2. mirela, bine ai venit!
    eu nu stiam ca este mai bogat decat cel din muguri, mi-ai dat o veste buna... dar la cat a stat pe foc cred ca s-au distrus toate calitatile. interesant si cum l-ai facut tu, fara zahar -super!
    clara

    RăspundețiȘtergere
  3. vai, clara ce culoare frumoasa are!! cred ca ti-a iesit tare bun! felicitari, sper sa fie pe placul micutzilor!!

    te pup!!

    p.s. esti din valcea? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Si mama il face...vreau sa-ti spun ca este extraordinar atunci cand o apuca tusea pe Alexia. Mai am si acum, de anul trecut...insa e nelipsit iarna, face minuni. te pupacesc draga mea.

    RăspundețiȘtergere
  5. kzarinne,

    da, este buuun, chiar mi-a reusit si la gust si la culoare, cei mici ar bea incontinu.
    da, sunt din rm valcea
    si eu te pup!
    clara

    RăspundețiȘtergere
  6. catalina,

    este de milioane acest sirop pentru copii, eu l-am pus deoparte in beci pentru la iarna, sper pana atunci sa nu il consum!
    te pup!
    clara

    RăspundețiȘtergere
  7. Clara tu ai numa bunatati peaici,am cules si eu ceva conuri mici asa la 3cm dar ca sai miros si cam la 3zile ii gaseam deschisi,daca mai am ocazia am sa culeg si eu sa fac sucul asta care ne aduce aminte de copilarie...cit era prin magazinul alimentar...dar tu cum iai stors?.. si nu este vreo cale sa facem din conurile astea ceva aroma naturala pt.sapun? eu una tare as vrea te pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. merci, cristina!
    daca i lasi la "macerat" apoi ii storci bine, bine. pai ce cale sa mai cautam noi pentru aroma, se gaseste de cumparat ulei esential de brad, pin, eu foloosesc des la sapun!

    RăspundețiȘtergere
  9. Reteta pt sirop din conuri de brad preparat la rece : intr-un borcan care se poate inchide ermetic cu capac, se pune un strat de zahar, un strat de conuri de brad, un strat de zahar.... pana se termina conurile...ultimul strat fiind de zahar... Pentru cine dispune, poate inlocui zaharul cu mierea. Se agita bine borcanul si se inchide ermetic. Se lasa la rece, fara prea multa lumina (camara,beci). Din cand in cand se agita borcanul. Se lasa asa la macerat circa 2 luni.. dupa 2 luni se strecoara si e numai bun de baut...

    RăspundețiȘtergere
  10. multumim frumos pentru reteta , o sa-l incerc si eu ... oare nu se zahariseste???

    RăspundețiȘtergere
  11. salutare! zilele trecute am preparat atat reteta prin fierbere a Clarei cat si pe cea cu miere la rece...sotia fiind in 7 luni se misca mai greu asa ca intru mai des la bucatarie.... Fiind prima data si sotia dormind nestiind termenul "se fierbe pana se leaga" l-am last cam mult pe foc iar cand s-a racit a devenit ff gros dizolvandu-se foarte greu in apa. Daca fierb putina apa si apoi introducand siropul o fi bine? ...sa nu radeti prea tare de mine ca a ras sotia destul:zice : a "iesit bun da sa nu mai faci"....

    RăspundețiȘtergere
  12. draga anonim, nu trebuie sa mai fierbi nimic, in schimb siropul odata pus in pahar se dizolva repede in apa!

    am facut la fel ca tine intr-un an!
    tin sa ti spun ca este foarte bun pt sanatate mai ales iarna! ma bucur ca l-ai preparat!
    numai bine

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca tratezi termic ai terminat cu orce fel de calitate a acestui sirop.

    RăspundețiȘtergere
  14. buna ziua !
    daca nu fierb, nu va tine peste iarna, cel putin la mine s a intamplat sa dau ceva rateuri!

    RăspundețiȘtergere