hobby, pasiune, curiozitate, lucruri făcute pe îndelete, aduse în casa mea cu mult drag
Aici îmi voi prezenta "faptele mele de vitejie" realizate manual, limitate doar la uleiuri si unturi vegetale, ceară de albine, miere de albine, vitamine A,E, spirulină, cafea si argilă pulbere, sare de baie din Marea Moartă, plante medicinale ce dau nota finală fiecărui săpun în parte iar adaosul de ulei esenţial conferă un efect de aromaterapie.
Mai mult decat un simplu săpun!
Si nu numai ...
Mai mult decat un simplu săpun!
Si nu numai ...
PRIETENII MEI
luni, 9 august 2010
SALVIA - salveaza viata, partea I introducere
In Evul Mediu se spunea ca "dorinta salviei este sa ii faca pe oameni nemuritori"
Dorinta sta scrisa chiar in numele ei: vine de la latinescul : salvare- a fi sanatos, vindeca, a salva. La romani se culegea cu un protocol anume si este considerata o planta sacra.
In China, se spune ca " cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se aproprie".
In Roma antica, cel care oficia intregul ritualul de a aduna planta, aducea drept jertfa paine si vin fiind imbracat intr - o tunica alba. Romanii interziceau folosirea obiectelor din metal, considerand ca devine otravitoare salvia. Mai ales la trecerea din iarna in primavara, salvia era un remediu nelipsit ca detoxifiant, protectoare impotriva diverselor infectii, tonic nervos, psihic si reintineritor. Se mai spune ca acela care consuma salvie odata cu primavara va intineri si el odata cu natura.
In medicina raomaneasca salvia are multe intrebuintari. Avand o mare sensibilitate la inghet, ea necesita ingrijiri speciale, nu creste spontan, ci doar cultivata, mai ales in zonele sudice ale tarii.
Se folosesc frunzele, florile fiind bogate in uleiuri volatile.
Se gaseste sub forma de ceai la magazinele plafar si sub forma de tinctura de salvie .
sursa foto: http://agenada.ro
sursa textului: FORMULA AS, MARTIE 2005
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Bună Ziua !
RăspundețiȘtergereDoamnei Clara !
~
În primul rând, vă doresc La Mulţi Ani !(Pentru ziua de azi, 24 august !)
Cu Fericire, Sănătate, IUBIRE, Armonie, alături de Familie şi de toţi cei dragi !
~
am "coborât" până aici, fiind interesat de temă, crezând că găsesc sfat pentru CEAI din Salvie ... şi amănunte (recomandări terapeutice, mod de preparare).
~
Cornelius,
PS: ... (vă rog să aveţi grijă, eu sunt clonat de cineva care foloseşte acelaşi avatar şi pseudonim, dar ... are ALTĂ adresă de profil !) ...
LA MULŢI ANI ! Cu Beneficitate maximă, vă doresc !
~,
multumesc din toata inima pentru urari si eu doresc numai bine, tie si familiei tale!
RăspundețiȘtergereceaiul de salvie:
se foloseste sub forma de infuzie, 2 sau 3 cani pe zi, pentru afectiuni cronice ale cailor biliare. Se mai poate bea rece pentru a opri transpiratia nocturna mai ales la boolnavii de plamani, nu se foloseste de catre mamele care alapteaza deoarece scade lactatia.
Se mai foloseste extern prin infuzie cu compresa ca dezinfectant local.
Salvia este : antiseptca, astringenta, antisudorala.
Salviei i se mai spune jales.
Eu o folosesc la gargara, preparata ca infuzie, sampon pentru par, laringita si faringita sub forma de ceai combinat cu rozmarin iar combinatia cu salvie si cimbru este buna la oreion in forme usoare prin gargara.
Ceaiul se prepara astfel: apa nu trebuie sa fie clocotita, intrucat ferberea elimina esenta volatila prin aburi, se amesteca planta intr -un ceainic si se adauga apa proaspat fiarta, se lasa la infuzat 10 min aoi se strecoara. Dupa ce se raceste se poate indulci cu miere. Se poate pastra la rece 48 de ore.
Daca mai sunt nelamuriri, intrebati-ma! cu cea mai mare placere scriu, ma bucur ca astfel pot sa raspund unor teme mai neclare.
clara.