hobby, pasiune, curiozitate, lucruri făcute pe îndelete, aduse în casa mea cu mult drag

Aici îmi voi prezenta "faptele mele de vitejie" realizate manual, limitate doar la uleiuri si unturi vegetale, ceară de albine, miere de albine, vitamine A,E, spirulină, cafea si argilă pulbere, sare de baie din Marea Moartă, plante medicinale ce dau nota finală fiecărui săpun în parte iar adaosul de ulei esenţial conferă un efect de aromaterapie.
Mai mult decat un simplu săpun!

Si nu numai ...

PRIETENII MEI

marți, 27 aprilie 2010

APA DE GURA

Am terminat apa de gura, o voi face a treia oara!
Am devenit dependenta de ea, uit de multe ori ca nu mai am! Oftez, m-am obisnuit ca dupa fiecare masa sa ma clatesc repede.
Imi place, nu-i costisitoare iar pentru baiatul meu cel mare am pus intr-o sticluta jumatate de continut dupa care am completat cu apa distilata, deoarece am folosit alcool mai tare ( el merge la scoala :)).
Este extraordinara, fresh si are o culoare verde ca cea a bambusului sau a fisticului, ma revigoreaza numai cand ma uit...

Ingredientele sunt :
*salvie, busuioc si menta - frunze uscate toate in jur de 20 grame, puse la macerat 10 zile in alcool, zilnic se agita continutul
*150 ml alcool de cel putin 50 grade
*apa distilata sau apa acidulata, se completeaza la sfarsit raportul fiind 1 la 1, dupa ce se strecoara maceratul.
*glicerina de puritate 99%, la 100 ml de continut se pune 1 lingurita
*ulei esential din arbore de ceai si menta la 100 ml se pun 5 pic din fiecare.
Merge tinuta in baie , intr-un recipient de sticla.
Reteta este luata de pe un site anul trecut si am imbunatatit cu glicerina si taria alcoolului, dar nu mai stiu sursa...ori de la mamica bio- organika ori de la sideris...voi reveni!!

duminică, 25 aprilie 2010

SAPUN CU LIME SI IAURT - intim



Iubesc combinatia: lamiie - iaurt, cel putin inghetata ma innebuneste... ori un sapun cu aceste delicii de ce nu???
Ultima mea creatie de saptamina trecuta, acum trebuie sa se odihneasca 8 saptamini, mi-a iesit cam moale datorita iaurtului de bivolita, pus in cantitate multaaaa.
In compozitia de baza sunt prezente uleiurile vegetale de arahide, masline si rapita, innobilate la sfarsit cu ulei de ricin si in, coaja rasa de la 4 lamai verzi, putina spirulina praf, mai mult pentru a forma rotocoalele de culoare si ulei esential de arbore de ceai. Acum parca nu mai miroase deloc ori simtul meu nu vrea sa transmita mesaje creierului, dar nici asteptari ca isi va reinvia mirosul pe parcurs nu am! Sunt tare curioasa de acest sapun cu iaurt, l-am vrut cu destinatie speciala, INTIM.
Este moale, bland,alunecos cumva, nu e dur deloc, il studiez,il intorc zilnic pe toate partile, mi-e drag, il admir, il iubesc este manufactura mea!
Imi doresc sa apelez la un UPDATE, daca se va intari si daca isi va schimba culoarea!
Au trecut doar 8 zile!

UPDATE: au trecut 6 luni: fermitatea o are, culoarea imi place nespus de mult, mirosul i-a disparut in totalitate, iar ca efect parca lasa de dorit vis a vis de asteptarile pe care le -am dorit...

Cateva cuvinte despre uleiul de in si iaurt:
Uleiul de in , bineinteles presat la rece, contine OMEGA3,contine substante naturale ce pot preveni cancerul. El are efecte pozitive asupra combaterii psoriazisului, eczemelor, ciupercilor.
Iaurtul in sapun :
De ce iaurt??
Va spuneam mai sus ca l-am dorit cu destinatie speciala, INTIM, tinand cont ca pH -ul vaginal are un acid mai mic poate deveni mult mai vulnerabil in fata infectiilor.
Am ramas uimita citind ca in America, medicii fac tratamente naturiste cu iaurt datorita lactobacililor existenti, prin tampoane locale vaginale impregnate cu iaurt, pentru candidoze, infectii, gravide in ultimul trimestru de sarcina. Banuiesc ca nu il utilizeaza pe acela facut de marile corporatii (nu mai dau nume) unde lactobacilii sunt distrusi pentru a se conserva mai mult timp. Mie mi s-a intimplat ca un iaurt neconsumat si lasat peste noapte sa se imputa -ca alt cuvant nu gasesc!

joi, 22 aprilie 2010

PLACINTA CU CARTOFI SI OVAZ aperitiv cald, aerat


Ah, ce bunatate!
O strica poza, de ce sa nu recunosc dar nuuuuu.. sunt eu de vina ci aparatul este prea performant pentru mine!

Deosebita, hranitoare, gustoasa si cumva aerata...
Am preparat-o duminica ca o gustare ...asa... pina la masa de pranz... dar..., ce masa de pranz? nu ne-a mai trebuit, foarte hranitoare, ne-am certat pe ea: 2 adulti si 1 buc. pici, piciul cel mare s-a strambat cand a auzit titlul, iar cel mic nu intelege el mare lucru, in schimb cand aude de masa este primul pe scaunul imparatesc!

Asadar, am luat reteta :
http://site-lifecollage.blogspot.com/2010/04/placinta-de-ovaz-cu-cartofi.html
un blog minunat, pe care l-am descoperit decurand si l-am trecut alaturi de celelalte, bloguri de suflet ale mele.

Va recomand cu caldura, pentru musafiri la masa in wekeend servit ca aperitiv cald, pentru copii si pentru o masa de dupa amiaza in zile mohorate - va unge la suflet!
Am preparat si ieri 2 portii intr-un singur vas, un deliciu!
Poza de sus este marturia! Va trimite in bucatarie? Mai intai mergeti la magazinul naturist si cumparati fulgi de ovaz!

miercuri, 21 aprilie 2010

CONDIMENTELE SI PLANTELE AROMATE

Iubesc condimentele, iubesc plantele cu acel iz aromat, ele contin uleiuri eterice dand gust si miros placut preparatelor culinare, de care eu nu ma pot lipsi. Sa le luam pe rand, cu ajutorul unei reviste de analiza-food-expert, veche- veche, sa nu credeti ca sunt eu atotstiutoarea celor de mai jos, va impartasesc cu draga inima:
CONDIMENTELE sunt: acide, picante,aromate, saline si verdeturile.

Condimentele acide:
Otetul se obtine prin fermentarea naturala a vinului. Procesul consta in aerarea vinului, proces in care drojdiile transforma glucidele din vin in acid acetic si nu in alcool etilic. Pentru un otet de calitate concentratia trebuie sa fie de 9%. Otetul poate fi din : vin, fructe, plante. Otetul din plante se obtine prin macerarea in timp indelungat a plantelor aromate in otet, ceea ce confera un gust rafinat otetului.
Sucul de lamiie se obtine prin extragerea sucului de lamiie. Este foarte bogat in acid ascorbic, precursorul Vit.C.
Sarea de lamiie este o sare a acidului citric si se obtine prin extractie din citrice ori din melasa, ori pe cale industiala - chimica ( ultima varianta nu ar trebui mentionata, dar trebuie sa stim ca exista si sa ne ferim!).
Acidul tartric, se obtine prin extragere din drojdia de vin. Prin incalzire, degaja dioxod de carbon, ceea ce il face utilizabil la fabricarea prafului de copt.

Condimentele picante:
Boiaua este un condiment foarte picant, de culoare rosu stralucitor si e obtinuta din ardei rosu intens, ardei iute ori dulce si se utilizeaza la prepararea gulasului, decorarea mancarurilor, gustarilor.
Piperul este obtinut din fructele unui arbust tropical si uscarea acestora. Piperul alb se obtine prin indepartarea membranei negre a boabelor de piper, este mai putin picant decat cel negru. Piperul verde este fructul crud al arbustutului de piper si se gaseste congelat ori in otet conservat. Piperul de Cayenne este rosu si foarte condimentat si da o savoare puternica preparatelor. Piperul in general este nelipsit din bucataria romaneasca, utilizat cu precadere in sosuri, fripturi, salate.
Mustarul este un condiment obtinut din semintele plantei, creste mai ales in estul Angliei.Se poate combina cu hrean cu vin.
Hreanul este o planta chiar acida, foarte picanta, perena se utilizeaza radacina rasa la sosuri pentru rasoluri, conservarea legumelor.
Enibaharul condiment sub forma de boabe, mai putin picant decat piperul, originare din India, se utilizeaza la noi in mincarurile de carne, a fondurilor a fripturilor, la preparatele de varza.

Condimentele aromate
Sunt produse naturale, contin uleiuri eterice, fovorizeaza digestia prin stimularea secretiilor gastrice. Trebuie adaugate cu masura deoarece pot transforma mincarea in una necomestibila.
Scortisoara se utilizeaza bucati sau macinata pentru aromatizarea unor dulciuri de bucatarie, produse de cofetarie. Ea provine din coaja unor arbusti din China
Cuisoarele sunt bobocii neinmuguriti ai florilor arbustului de cuisoare, Se recolteaza cand sunt verzi, se usuca la soare pina cand capata culoarea maro.Se utilizeaza prin infigearea lor in ceapa ori sub forma de pudra.
Coriandrul este un condiment provenit din semintele unui arbust originar din Maroc. Se utilizeaza la preparatele de carne, sosuri.
Semintele de marar sunt utilizate mai ales pentru aromatizarea supelor din peste, la fripturi, la patiserie chiar.
Semintele de fenicul au aroma de anason si sunt folosite in supele de peste.
Ghimbirul este rizomul sau radacina unei plante din Orientul Indepartat. Macinat se foloseste la produsele de patiserie, sosuri, baituri.
Fructele de ienupar se folosesc la vanat, varza rosie, carne conferindu-le un gust specific.
Nucsoara provine din arbore tropical, fructele sunt de dimensiunea caiselor, saminta este maro inchis si este nelipsita la prepararea legumelor , branzei, supelor.
Sofranul se extrage din pistilul florii de sofran. Se utilizeaza la supe, sosuri si, in mod particular , la preparatele din orez, dandu-le o culoare galbena si o aroma anume.
Pentru a obtine 30 grame de sofran sunt necesare pistilurile de la 4000 de flori....
Vanilia este un aromatizant utilizat in parfumarea prajiturilor, se prezinta sub forma batoanelor, de culoare maro.Puse in lapte cald, aromatizeaza placut!
Verdeturile
Se pot consuma proaspete, majoritatea sunt uscate, pentru a asigura continuitatea pe tot parcursul anului, ele fiind plante sezoniere. Frunzele verdeturilor contin uleiuri eterice care dau gust si miros preparatelor.
Busuiocul se utilizeaza la aromatizarea preparatelor cu sos tomat, a sosurilor, a salatelor, a preparatelor din carne de miel.
Mararul se utilizeaza la preparate "a la grecque", la asezonarea salatelor, la peste.
Feniculul are gust de anason, utilizat la sosuri, peste, carne , salate.
Maghiranul are frunze dulci, utilizate in preparate de oua, legume, iar in stare uscata se foloseste la peste si supe, sosuri pentru fripturi.
Menta se prezinta in mai multe varietati: menta de primavara pentru aromatizarea mincarurilor de fasole verde, cartofi noi, menta uscata sau proaspata pentru sosuri din menta sau jeleuri de menta.
Oregano are gustul si mirosul asemanator cu al maghiranului se intilneste mult in specificul mincarurilor italienesti.
Rozmarinul este foarte puternica, o planta condimentara si are utilizari in salate, sosuri, fripturi de pui.
Tarhonul se utilizeaza mult in Ardeal, la preparatele de oua, salate, supe din carne. Datorita aromei puternice, trebuie adaugat cu masura la preparate pentru a nu le face necomestibile.
Reguli de recoltare si de uscare a verdeturilr:
-frunzele trebuie recoltate cand planta este la maturitate in plin sezon
-frunzele trebuie inspectate sa nu fie ofilite
-frunzele sunt maruntite si intinse pe hartie si puse la uscat in camere uscate si ferite de soare
-se ambaleaza in pungi de hartie, cand frunzele devin casante, se inchid ermetic pentru a se proteja de praf si pentru a se conserva aroma.

Condimentele saline
Sarea, clorura de sodiu, este compusa din doua minerale : un metal -sodiu si un nemetal clorul. Reprezinta condimentul universal care da gust tuturor preparatelor culinare si de cofetarie, patiserie. Sarea se gaseste in natura in minele saline si galeriile de sub lacuri ori in apa marii. Daca se extrage din apa marii, apa trebuie sa fie evaporata.
Unele tari sunt atat de sarace in acest minereu, incat trebuie sa il importe.
Sarea trebuie consumata cu moderatie, iar in alimentatia copilului de pina la 1 an nu trebuie sa existe.

miercuri, 14 aprilie 2010

SPRAY ANTI: molii, tantari

L-am facut azi, sa vedem ce rezultate vom avea. Am descoperit niste fluturi de molii zburand prin apartament si mi-am zis: gata trebuie sa fac ceva, nu mai spun ca si-au facut aparitia doi tantari aseara, nu am reusit sa-i ...dar cu pielea copiilor mei s-au dovedit nemilosi.
Pai, am pus intr-un flacon pulverizator urmatoarele:
- 60 ml alcool de 96 grade
- 20 ml apa distilata
- 12 picturi de ulei esential de melissa
- 12 picaturi de ulei esential de lavanda
- 3 picaturi de ulei esential de arbore de ceai.
Am agitat si am purces astfel:
pe hainele din dulap doua fas -uri, pe lenjeria de pat, pe covoare, pe parchet.
Am improspatat aerul, pina la urma...
Mi se pare cam tare pt nasucul celui mic, sa vedem....

CU DRAG DE PRIMAVARA!



Se cam lasa asteptata, primavara aceasta... cand ploua, cand da soarele pe "ici colea", au fost 6 grade a doua zi de Paste! Vorba lui fi-miu: " mama, nu avem bafta la poze cu primavara din acest an!!!
Vinerea trecuta, am reusit cateva instantanee. Asa se vede de la mine de la casa!
Este prima data cand vad dealul impanzit de aceste oite nepasatoare, iar pomii pusi de anul trecut se lauda si ei cu ceva!

marți, 13 aprilie 2010

TOP 10 COSMETICE - bio

Am vazut ca este afisat un concurs aniversar, o sa implineasca 1 anisor D-L BLOG:
http://manie.ro/un-nou-concurs/, sa ne traiesti, sa ne postezi numai cuvinte frumoase si la cat de multe articole!
Si acum, nelipsitele mele zilnice:
1. apa florala bio de salvie-muscata
2.deo-stick cu masline si nalba
3. rimel dr.Hauschka
4.fard obraz NVEY ECO
5.ulei de cocos organic pentru par
6.untul de cacao pentru intreg corpul
7.rujul 04 logona
8.uleiul de argan
9.demachiantul alverde DM, cu trandafiri
10. nelipsitul sapun facut de mine.
Pentru crema de fata, facuta in casa de mine am scris aici:
http://pasiunideodinioara.blogspot.com/2010/04/crema-de-fata-de-noapte.html

Mi-ar placea produsele de la DM, nu le-am incercat pina acum!

miercuri, 7 aprilie 2010

CREMA DE FATA - de noapte




In zilele noastre, un produs cosmetic făcut în casă, este o alegere posibila si BINEFĂCĂTOARE pentru fiecare dintre noi, asta numai daca punem suflet în ceea ce facem şi lăsăm comoditatea la o parte .
Atatea chimicale care sunt în creme: fie ele de fata, de corp, demachiante si lista poate continua ... că sunt atat de multe genuri care îmi inunda odată rafturile baii şi ajungeau sa expire şi poate nici nu îmi venea sa le arunc pentru ca dădusem bani multi pe ele... offf...!

Eu am un ten normal mixt deloc pretenţios, vara mi se mai deshidratează pe alocuri dar am grija sa-l ajut cu extract de salvie care imi merge foarte bine. Anul trecut prin octombrie mi -am facut prima mea cremă de portocale. OAW!!! Atat de mult mi-a placut! Pentru că s-a terminat am purces la a doua, de data aceasta am avut mai multe uleiuri bio, luate on line şi alese cu grijă - specifice varstei, destinaţiei tenului şi efectului pe care îl conferă după.
Nu mi-a ieşit prea clar în poză dar aşa arată crema mea de noapte, este puternic hidratantă!
La început parcă nu a fost pe placul meu ca efect , puneam cam multă , am mai citit , am reluat cu ce am gresit şi am descoperit un tips - îmi pulverizez faţa cu putina apa termală şi apoi îmi dau cu foarte puţină cremă după care masez bine tenul.
OK! Imi place tare mult şi costă cu mult mai puţin decat o cremă cu muuuuulte chimicale fie cu un nume de rezonanţă fie no name - tot una sunt!
Aşa deci , ingredientele sunt urmatoarele:
  • ulei de macadamia
  • ulei de susan
  • ulei de caise
  • ulei de migdale presat la rece
  • ulei de argan
  • ulei de cătină
  • unt de cacao bio
  • unt de cocos bio
  • extract de ceai verde
  • panthenol
  • ulei esential geraniu
  • ulei esential de arbore de ceai
  • ulei esential ylag ylang
  • şi nelipsita .....ceară de albine !
O utilizez si pentru coate şi pentru buze cand îmi crapă, în sensul acesta mi - am făcut un luciu de buze din puţină cremă şi puţin fard de obraz NEVY ECO amestecate bine pînă se lichefiază.
In prima poză sunt o parte din uleiurile folosite.
Îmi place mirosul, textura rezultată la cremă, tenul moale conferit... Imi place!

sâmbătă, 3 aprilie 2010

SAPUN CU FULGI DE OVAZ - exfoliant

Este un sapun ferm, uşor abraziv, furnizeaza pielii proteine şi lipide naturale facilitand absorbţia excesului de sebum. Conţine mai multe tipuri de ulei de masline, de porumb presat la rece, ulei de palmier, muuult unt de cocos şi ulei esenţial de eucalipt. Flugii de ovaz i-am macinat, am pus in cantitate mai mare pentru ca au proprietatea de a crea o bariera de protecţie împotriva agresiunilor externe.
Previn uscarea şi deshidratarea pielii datorită conţinutului de lipide.

Despre fulgii de ovaz, se pot spune multe în sensul proprietaţilor cosmetice şi nu numai:
  • sunt destinati oricarui tip de piele inclusiv celor cu dermatite şi copiilor
  • absorb particulele de praf de la suprafaţa pieleii
  • reduc duritatea apei avandefect calmant şi relaxant
  • calmeaza iritările pielii şi mancărimile
  • este util în tratarea pielii uscate
  • calmează şi vindeca arsurile - excelenta combinaţie a gelului de aloe vera amestecat cu ovaz se pune peste zona afectată.

PASTE FERICIT!

În noaptea de inviere, clobotele bat iar eu va spun tuturor sarbatori fericite şi HRISTOS A INVIAT!